Loš odnos prema vojsci kriv za vojne nedaće u Srbiji

Beograd – Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je u ponedeljak, povodom pada helikoptera Mi-17, da je problem u atmosferi koja je o vojsci stvorena u javnosti da je moguće obaviti svaki zadatak bez obzira na realne tehničke pa i ljudske resurse kojima oružane snage raspolažu.
“To je srž problema. Posle Feketića, Obrenovca i Tekije, stvorena je atmosfera da je vojska, od pešadinca do pilota, tu kada zatreba. Bez obzira da li ima realne uslove da obavi svoj zadatak”, rekao je Radić agenciji Beta. On je ocenio da su političari, na taj način, mogli da stvaraju pozitivnu sliku o sebi u javnom mnjenju, iako je “mnogima u vojsci odavno bilo jasno kuda to vodi”.

On je ocenio će istraga morati jasno da definiše ko je i u kojem momentu donosio odluku o poletanju na zadatak i da je problematičan deo priče da li je postojao pritisak da se zadatak izvrši. Radić je, medjutim, dodao da je posada imala puno pravo da odbije let, ako za njega nisu postojali uslovi.

Prema njegovim rečima, procedura za odlazak na taj zadatak jasno vodi od ministra odbrane, koji odlučuje o angažovanju snaga, ka Operativnom centru sistema odbrane, preko Operativnog centra RV i PVO iz kojeg se direktno izdaje naredjenje o angažovanju dežurnih snaga, bez obzira da li se radi o lovačkoj, raketnoj, radarskoj ili dežurnoj helikopterskoj jedinici Službe traganja i spasavanja.

You may also like