London želi brzi sporazum sa SAD-om

Raab
Britanska vlada smatra da otvaranje vrata Huaweiju u izgradnji 5G mreže u Ujedinjenom Kraljevstvu neće spriječiti da prvi sklopljeni trgovinski sporazum nakon Brexita bude onaj sa SAD-om.

Nakon što je krajem siječnja vlada premijera Borisa Johnsona odlučila dopustiti kineskom telekomunikacijskom divu sudjelovanje u izgradnji 5G mreže, američki dužnosnici sugerirali su da bi to moglo utjecati na trgovinske pregovore Londona i Washingtona.

Podsjetimo, krajem siječnja vlada je odlučila uvesti stroga pravila kako bi ograničila Huaweijev utjecaj i radila na diverzifikaciji tržišta. London je pri tome istaknuo da je uspostavljen jedan od najjačih sigurnosnih režima za telekomunikacije u svijetu.

Huaweiju će biti zabranjen pristup “jezgri” 5G mreže i rad na osjetljivim mjestima kao što su nuklearne i vojne strukture, a vlada će zakonodavno ograničiti njegov tržišni udio na 35 posto. Takva odluka ipak nije najbolje prihvaćena s druge strane Atlantika s obzirom da američka administracija – najblaže rečeno – apelira na saveznike da ne puštaju Huawei blizu komunikacijskih sustava nove generacije zbog optužbi da ta kompanija surađuje s kineskom obavještajnom službom.

“Mi slušamo u uzimamo zaozbiljno zabrinutost naših američkih prijatelja”, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Dominic Raab tijekom posjeta Singapuru. Raab je dodao i kako je vlada uvjerena da može postići sporazum o slobodnoj trgovini s Amerikom u prvom valu sklapanja bilateralnih ugovora nakon izlaska iz Europske unije, prenosi Reuters.

Britanski šef diplomacije je istaknuo kako su dvije strane imale kvalitetne razgovore oko Huaweija te da su se složili kako postoji problem na tržištu u pogledu sigurnosno prihvatljivih dobavljača 5G opreme. U tom kontekstu, potpuno isključivanje Huaweija rezultiralo bi dodatnim kašnjenjima i troškovima za krajnje korisnike, istaknuo je Raab.

Inače, u nedjelju se oglasio i kineski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu izjavivši kako je stav pojedinih članova vladajuće Konzervativne stranke o zabrani sudjelovanja Huaweija “neka vrsta lova na vještice”.

Dominic Raab je istaknuo i kako je Velika Britanija u pregovorima s Amerikom, Australijom, Kanadom i ostalim državama o suradnji na budućim tehnološkim inovacijama koje bi mogle umanjiti Huaweijevu dominaciju na 5G području.

“Što se tiče 5G mreža, što prije izgradimo skup sigurnosno prihvatljivih dobavljača, manje ćemo ovisiti o visokorizičnima”, lukavo je primijetio Raab. Vezano za njegov posjet Singapuru, ministar je izjavio i kako se nada da će ta grad-država također biti među prvima s kojima će London sklopiti trgovinski sporazum.

Raab će danas posjetiti Maleziju, a njegova mini azijsko-pacifička turneja još uključuje Japan i Australiju, piše poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments