London započinje trgovinske pregovore s SAD-om

Nakon Brexita
Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo je svoja očekivanja od trgovinskih pregovora sa Sjedinjenim Državama, a premijer Boris Johnson najavio je da će britanska strana biti nepopustljiva u pregovorima koji će biti i test “posebnog odnosa” dvaju saveznika.

Nakon izlaska iz Europske unije u siječnju premijer Boris Johnson nastoji postići trgovinski sporazum s Washingtonom ne samo kako bi pokazao ponovno vraćenu britansku neovisnost nego i kako bi napravio pritisak na EU s kojom vodi odvojene pregovore o budućim odnosima.

Dok pregovarački tim Londona ide u Bruxelles kako bi počeo te pregovore britanska vlada je utvrdila mandat za razgovore sa Sjedinjenim Državama i upozorila da će London od njih odustati ako se ne ispune njegovi zahtjevi.

Ujedinjeno Kraljevstvo je reklo da želi ostvariti “goleme dobiti” ukidanjem trgovinskih barijera, ali i da njena popularna Nacionalna zdravstvena služba (NHS) neće biti točka pregovora te da će zadržati i svoje standarde sigurnosti hrane.

To može dovesti do sporenja između dvije strane i stvoriti pritiska na odnose koji su se već zategnuli odlukom Londona da dopusti kineskom Huaweiju ograničenu ulogu u britanskoj 5G mreži mobilne telefonije te prijedlogom poreza na digitalne usluge.

Jeff Emerson, glasnogovornik ureda predstavnika SAD-a za trgovinu, rekao je da Washington razmatra britanske pregovaračke ciljeve te željno očekuje početak pregovora. Mandat britanske vlade pruža naznake da bi London, nakon kritika iz Washingtona, mogao preispitati svoje planove uvođenja poreza za velike tehnološke kompanije poput Googlea, Facebooka i Amazona u travnju.

Johnsonov glasnogovornik izjavio je da se vladina politika nije promijenila i dodao da, dok ministri rade na nalaženju globalnog rješenja, “moramo iznijeti prijedloge za porez na digitalne usluge”. Vlada je ponovila da NHS “nije na prodaju”, odgovarajući na kritike da bi sporazum mogao otvoriti vrata privatnim američkim pružateljima zdravstvenih usluga u državno financirani britanski zdravstveni sustav.

Također je obećala ustrajati na visokim standardima sigurnosti hrane odgovarjući na bojazni poljoprivrednika da će u Britaniju iz SAD-a pustiti klorom obrađenu piletinu i govedinu uzgojenu uz pomoć hormona.

Pregovarački ciljevi Washingtona, objavljeni prošle godine, uključuju traženje punog pristupa tržištu za farmaceutske i medicinske proizvode iz SAD-a što bi zahtjevalo promjene u NHS-ovom ograničenju cijena te bi moglo povećati cijene lijekova. Britanska vlada je rekla da su njene analize pokazale da bi sporazum sa SAD-om mogao uvećati transatlantsku trgovinu tijekom 15 godina za gotovo 20 milijardi dolara i povećati britansko gospodarstvo za 0,16 posto.

SAD je trenutno najveći trgovinski partner Britanije nakon EU-a s gotovo 19 posto britanskog izvoza i 11 posto uvoza. Ujedinjeno Kraljevstvo u EU plasira 45 posto svog izvoza dok iz Unije dolazi 53 posto uvoza.

You may also like

0 comments