London: Jedan policajac izboden nožem, a navodni napadač ustrijeljen

Jedan je policajac izboden nožem a osoba za koju se vjeruje da je napadač ustrijeljena je u srijedu poslijepodne ispred zgrade britanskog parlamenta u Londonu, objavila je policija dodajući da izgred tretira kao teroristički napad.

“Policajac je izboden nožem a navodni napadač ustrijeljen”, rekao je predsjednik zastupničkog doma David Lidington obraćajući se zastupnicima koji su dobili naputak da ostanu u zgradi parlamenta “do nove odluke”.

Jedna je žena smrtno stradala a nekoliko osoba je teško ranjeno, rekao je medicinski izvor, a prenosi britanska agencija Press Association. Mediji su javili da se napadač navodno automobilom zaletio na prolaznike na obližnjem Westminsterskom mostu, a zatim se zabio u ogradu ispred zgrade parlemanta te nožem nasrnuo na policajce.

Scotland Yard je objavio da je oko 14.40 sati po mjesnom i srednjoeuropskom vremenu zaprimio dojavu o “izgredu na westminsterskom mostu povezanom s vatrenim oružjem”. Policija je malo poslije potvrdila da je riječ o “terorističkom” izgredu “dok se ne dokaže suprotno”.

Glasnogovornik Downing Streeta je rekao da je premijerka Theresa May “dobro”. May je tijekom poslijepodneva održala govor pred britanskim zastupnicima, ali glasnogovornik nije htio reći je li u vrijeme napada bila u Westminsterskoj palači ili u blizini.

Nekoliko očevidaca je izjavilo za britanske medije da su vidjeli muškarca kako trči mašući nožem i preskače ogradu na ulazu u parlament.

Drugi su vidjeli dvije osobe koje leže na zemlji ispred zgrade parlamenta, u središtu Londona.

“Fotografirali smo Big Ben kada su se svi dali u trk, ugledali smo muškarca u četrdesetim s nožem dugim dvadesetak centimetara. Zatim su se čula tri pucnja. Prešli smo cestu i vidjeli muškarca oblivena krvlju gdje leži na zemlji”, rekla je Jyne Wilkinson za britansku agenciju Press Association.

Spasilački helikopter je odmah nakon izgreda sletio na mjesto događaja.

Britanska televizija je objavila snimke automobila koji se zaletio u bočnu sigurnosnu ogradu na westminsterskom mostu ispred parlamenta i Big Bena.

U škotskom parlamentu u Edinburghu nakratko je prekinuta rasprava o referendumu o neovisnosti radi informiranja zastupnika o izgredu u Londonu.

Scotland Yard je početkom ožujka izvijestio da su britanske sigurnosne službe “spriječile trinaest terorističkih napada od lipnja 2013.” u Velikoj Britaniji.

Stupanj terorističke prijetnje u Velikoj Britaniji je u kolovozu 2014. označen kao “ozbiljan”, na ljestvici s pet stupnjeva. Nakon napada u studenom 2015. u Francuskoj, policija je u Londonu rasporedila dodatnih 600 naoružanih policajaca, pa se njihov ukupni broj popeo na 2800.

You may also like