Home Ekonomija London izlazi s novim mjerama protiv prljavog novca

London izlazi s novim mjerama protiv prljavog novca

by Agencije

Britanski premijer David Cameron objavio je u četvrtak nove mjere za borbu protiv pranja novca kupovanjem nekretnina u Velikoj Britaniji, u trenutku kada treba na londonskom summitu protiv korupcije ugostiti više svjetskih čelnika.

Više šefova država, među njima predsjednik Afganistana Ašraf Gani, Nigerije Muhamadu Buhari, američki državni tajnik John Kerry, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde i predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim među onima su koji bi trebali potpisati deklaraciju koja obećaje nove akcije u smjeru borbe protiv korupcije.

Međutim, nevladine organizacije i aktivisti za borbu protiv korupcije očekuju prije svega konkretne mjere, mjesec dana nakon otkrića Panamskim dokumenata koji su bacili svjetlo dana na korištenje offshore kompanija za pranje novca i utaju poreza.

U priopćenju objavljenom nekoliko sati prije otvaranja summita, Cameron je kazao da “strane firme koje imaju ili žele kupiti nekretninu u Velikoj Britaniji moraju odsad objaviti ime pravog vlasnika”.

Ta mjera tiče se prije svega oko 100.000 stanova u Engelskoj i Walesu, od kojih 44.000 u Londonu, koji su trenutno u vlasništvu offshore kompanija te se ne zna identitet njihovih pravih vlasnika. Iako takvo kupovanje nekretnina nije ilegalno, ono je pretvorilo londonsko tržište nekretnina u “sklonište za ukradeni novac iz čitavog svijeta”, kaže Transparency International.

Međutim, kredibilitet Davida Camerona kao domaćina summita protiv korupcije stavljen je pod znak pitanja nakon što je i on prozvan u Panamskim dokumentima, te je u konačnici morao priznati da je imao udjele u offshore kompaniji kojoj je vlasnik bio njegov otac Ian koji je preminuo 2010.

Related Posts