Home Energetika LNG u funkciji do 2018. godine

LNG u funkciji do 2018. godine

by Agencije

LNG terminal na Krku u posljednje je vrijeme izazvao povećanu pozornost u medijima. Prema najavi ministra gospodarstva Tomislava Panenića, Vlada počinje graditi plutajući terminal za prirodni ukapljeni plin na Krku. Do kraja godine odlučit će se o poslovnom modelu gradnje, a terminal bi trebao početi raditi u roku od dvije godine. S druge strane skupina stranih i domaćih investitora izvijestila je kako je na Krku kupila zemljište na kojemu namjerava sagraditi kopneni LNG terminal.

Direktor LNG terminala Mladen Antunović kazao je za HRT-ov Studio 4 da je projekt u visokoj fazi zrelosti. Pojasnio je da su sve snage usmjerene na plutajući terminal. Proveden je poziv investitorima koji bi bili spremni uložiti u projekt. Plutajući terminal manjeg je kapaciteta, od 2 milijarde kubičnih metara plina, a nakon što se mreža dogradi možemo ići s većim kapacitetom, rekao je Antunović. Dodao je da plutajući terminal ima male početne troškove. Kopneni terminal je mnogo veća investicija i veći angažman tvrtki koji će raditi na tome, ali sada je plan – najprije plutajući terminal, pa kopneni, tvrdi Anutnović.

Pojasnio je da se pod projektom podrazumijeva brod i priključni plinovod. Zatim se mogu nadograditi i novi projekti, nakon čega bi od toga koristi imali i Jadrolinija, ali i vozila koja bi mogla koristiti gorivo.

Na pitanje novinara može li se energija upotrebljavati i za nešto drugo Antunović je izjavio da je tu zanimljiva i rashladna energija, ali da je za takve projekte potrebna privatna inicijativa. Plinski konzultant Jasminko Umićević potvrdio je da su za projekt LNG terminal provedeni određeni postupci. Kazao je da je plin na tržištu u konstantnom padu, ali je ipak zaustavljen u posljednje vrijeme.

Istaknuo je da je ukapljeni plin dvostruko skuplji nego onaj u cijevi. Smatra i da bi kapacitet plutajućeg terminala treba biti malo veći. Odgovarajući na pitanje novinara kako je moguće da netko kupi zemljište u Hrvatskoj, a da skoro nitko za to nije znao, jer su strani domaći i strani investitori izvijestili da su kupili zemljište na kojemu se planira graditi LNG terminal, Umićević odgovara da mu je teško komentirati nešto što nije vidio.

Antunović je na kraju gostovanja u HRT-ovu Studiju 4 kazao da se LNG terminal 2018. godine može staviti u funkciju. To je realni rok i to ćemo nastojati realizirati, dodaje.

Related Posts