Home Energetika LNG terminal važan za sigurnost šire regije

LNG terminal važan za sigurnost šire regije

by Energypress.net

Poručio Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković je u ponedjeljak rekao da se na sjednici šireg predsjedništva HDZ-a razgovaralo i o cijeloj situaciji sa Schengenom, osobito nakon izjave austrijskog ministra unutarnjih poslova Gerharda Karnera koji se usprotivio proširenju šengenskog prostora na Hrvatsku, Rumunjsku i Bugarsku jer, po njemu, šengenski sustav ne funkcionira.

“Prilikom posjeta kancelara Karla Nehammera iskazali smo razumijevanje za njihove zabrinutosti, a to je povećani broj tražitelja azila u Austriji. To su ljudi koji su tamo došli, ali ne preko Hrvatske i nakon što smo sve razjasnili dobili smo jasnu, čvrstu i nedvosmislenu poruku podrške Austrije hrvatskom članstvu u Schengenu”, rekao je Plenković.

Odluka bi se trebala donijeti sljedeći tjedan na sastanku ministara unutarnjih poslova 8. prosinca.

Ta odluka, rekao je premijer, ima dva bitna i referentna datuma: 1. siječnja za cestovne prijelaze, željezničke i morske luke, a 26. ožujka za zračne luke.

“Također zadovoljni smo i posjetom terminalu LNG-a u Omišlju s bavarski premijerom Markusom Söderom i austrijskim kancelarom Nehammerom. Ogroman je interes i jedne i druge zemlje za suradnju s Hrvatskom po pitanju povećanja kapaciteta LNG terminala na Krku s 2,9 milijardi prostornih metara prirodnog plina na godišnjoj razini do 6,1 milijardu prostornih metara”, kazao je Plenković.

“Sada je na upravljačkoj skupini na kojoj će biti predstavnici Njemačke, tj. Bavarake i Austrije i Hrvatske da nastave ovu suradnju i dinamične aktivnosti”, dodao je Plenković.

Na sastanku 5. studenoga Andreja Plenkovića s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom i predsjednikom vlade Savezne Države Bavarske Markusom Söderom rečeno je da LNG nije samo važan za energetsku sigurnost Hrvatske nego i regije.

Upravljačka skupina bi trebala utvrditi modele daljnje energetske suradnje u gradnji plinovoda i proširenju postojećeg kapaciteta LNG terminala na Krku pri čemu će tražiti potporu Europske komisije.

Related Posts