Home Politika Llosa: Kubanski režim ne može preživjeti smrt Castra

Llosa: Kubanski režim ne može preživjeti smrt Castra

by Agencije

Peruanski spisatelj i dobitnik Nobela za književnost Mario Vargas Llosa u nedjelju je rekao da smatra kako je “malo vjerojatno” da će kubanski režim preživjeti nakon smrti “diktatora” Fidela Castra.

Na konferenciji za novinare održanoj u sklopu Međunarodnoga sajma knjiga otvorenog u nedjelju u meksičkoj Guadalajari, Vargas Llosa, koji nikad nije skrivao prezir prema kubanskome režimu, kazao je i kako smatra da će se nakon Fidelove smrti “vladajuće strukture postupno početi raspadati”. “Nadajmo se da će taj proces biti brz, da će se dogoditi na miran način te da neće potaknuti dodatno nasilje jer je kubanski narod već dovoljno patio”, rekao je Vargas Llosa.

Osamdesetgodišnji pisac je rekao kako smatra “malo vjerojatnim da će nakon odlaska diktatora ovaj režim preživjeti jer je upravo on stopirao stvari i utjecao na to da one budu više-manje statične te da se u zemlji ništa ne razvija”. Pobornik Kubanske revolucije u samim počecima, spisatelj je, uvidjevši njezine mračne strane ubrzo odustao, postavši jedan od njezinih najžešćih kritičara i najoštrijih protivnika.

Otvoreno je ranije kritizirao i pokojnoga kolumbijskog pisca Gabriela Garciju Marqueza, također dobitnika Nobela za književnost, zbog bliskog prijateljstva s Fidelom Castrom.

Related Posts