Ljudskopravaški odvjetnik priznao potkopavanje režima prilikom kritike komunizma

Poznati kineski odvjetnik za ljudska prava Zhou Shifeng je tjedan dana nakon uhićenja u policijskoj raciji na brojne aktiviste “priznao svoju krivnju” i pokajao se, izvješćuje u nedjelju službena novinska agencija Xinhua.

U posljednjih nekoliko dana kineske su vlasti u 24 kineska grada i pokrajine uhitile najmanje 233 odvjetnika, aktivista i članova njihovih obitelji, među kojima i zaposlenike odvjetničke tvrtke Fengrui iz Pekinga, poznate po tome što često zastupaju aktiviste za ljudska prava.

Zhou Shifeng je upravo iz spomenutog odvjetničkog ureda. Tijekom ispitivanja “priznao je krivnju” i zamolio da mu vlasti “pruže drugu šansu” “Neki moji postupci u odvjetničkom uredu su bili protuzakoniti (…) moje pogreške su vrlo ozbiljne”, kazao je Zhou. On je “priznao” da je želio biti slavan i da je njegova odvjetnička tvrtka naštetila društvenoj stabilnosti.

Snimka njegova navodnog priznanja nije objavljena već samo tekst u okviru obračuna države s istaknutim borcima za zaštitu ljudskih prava. Radi se o najvećem obračunu države s aktivistima od 2011., ocjenjuje međunarodna organizacija Amnesty International, a skupina odvjetnika iz Hong Konga tim povodom izrazila je duboku zabrinutost te je pokrenula potpisivanje međunarodne peticije protiv gušenja rada zaštitnika ljudskih prava u Kini.

Zhou je zastupao obitelji djece otrovane mlijekom u prahu kojeg proizvodi moćna kompanija za proizvodnju mliječnih proizvoda, a prošle je godine branio kinesku novinarku koja je radila za njemački Die Zeit i koja je uhićena i zatvorena nakon prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu. Zhang Miao je oslobođena iz pritvora 10. srpnja, na dan kada je Zhou uhićen. Ove je godine Zhou branio i 81-godišnjeg pisca koji je kritizirao Komunističku stranku. Iz istog ovjetničkog ureda je uhićeno devet odvjetnika.

You may also like