Home Politika Ljudskopravaški odvjetnik priznao potkopavanje režima prilikom kritike komunizma

Ljudskopravaški odvjetnik priznao potkopavanje režima prilikom kritike komunizma

by admin

Poznati kineski odvjetnik za ljudska prava Zhou Shifeng je tjedan dana nakon uhićenja u policijskoj raciji na brojne aktiviste “priznao svoju krivnju” i pokajao se, izvješćuje u nedjelju službena novinska agencija Xinhua.

U posljednjih nekoliko dana kineske su vlasti u 24 kineska grada i pokrajine uhitile najmanje 233 odvjetnika, aktivista i članova njihovih obitelji, među kojima i zaposlenike odvjetničke tvrtke Fengrui iz Pekinga, poznate po tome što često zastupaju aktiviste za ljudska prava.

Zhou Shifeng je upravo iz spomenutog odvjetničkog ureda. Tijekom ispitivanja “priznao je krivnju” i zamolio da mu vlasti “pruže drugu šansu” “Neki moji postupci u odvjetničkom uredu su bili protuzakoniti (…) moje pogreške su vrlo ozbiljne”, kazao je Zhou. On je “priznao” da je želio biti slavan i da je njegova odvjetnička tvrtka naštetila društvenoj stabilnosti.

Snimka njegova navodnog priznanja nije objavljena već samo tekst u okviru obračuna države s istaknutim borcima za zaštitu ljudskih prava. Radi se o najvećem obračunu države s aktivistima od 2011., ocjenjuje međunarodna organizacija Amnesty International, a skupina odvjetnika iz Hong Konga tim povodom izrazila je duboku zabrinutost te je pokrenula potpisivanje međunarodne peticije protiv gušenja rada zaštitnika ljudskih prava u Kini.

Zhou je zastupao obitelji djece otrovane mlijekom u prahu kojeg proizvodi moćna kompanija za proizvodnju mliječnih proizvoda, a prošle je godine branio kinesku novinarku koja je radila za njemački Die Zeit i koja je uhićena i zatvorena nakon prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu. Zhang Miao je oslobođena iz pritvora 10. srpnja, na dan kada je Zhou uhićen. Ove je godine Zhou branio i 81-godišnjeg pisca koji je kritizirao Komunističku stranku. Iz istog ovjetničkog ureda je uhićeno devet odvjetnika.

Related Posts