Ljudska prav amoraju biti tema sastanka u Genevi

UN-ov izvjestitelj za ljudska prava izjavio je u ponedjeljak da postoji “mogućnost za brz napredak” nakon najave summita na kojemu će sudjelovati američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong Un.
“Svjedoci smo da postoji mogućnost za brz napredak na političkom i na sigurnosnom području, s komunikacijskim kanalima koji se postupno šire između dviju Koreja i Sjedinjenih Država i s povijesnim susretima na vrhu planiranim u bliskoj budućnosti”, rekao je Tomas Ojea Quintana u UN-ovu Vijeću za ljudska prava u Ženevi.

Ipak, rekao je, “moja glavna poruka danas jest da svaki napredak u dijalogu o sigurnosti mora pratiti istodobno proširenje dijaloga o ljudskim pravima”.

Ojea Quintana je u ponedjeljak podnio izvješće u Vijeću u kojemu je ocijenio da je “moguć važan dijalog” s Pjongjangom i u kojemu govori o “poticajnim prilikama” za suradnju.

No u izvješću se opisuje prilično teško stanje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, gdje se nastavljaju “ozbiljna kršenja ljudskih prava koja pogoršava ozračje političke nesigurnosti i neprijateljska retorika” s SAD-om.

Američki predsjednik Donald Trump pristao je sastati se s Kim Jong-unom do kraja svibnja kako bi razgovarali o programu nuklearnog oružja. Dvije Koreje će do kraja travnja održati susret na vrhu u Panmunjomu na njihovoj granici gdje je potpisano primirje nakon Korejskog rata.

You may also like

0 comments