Ljubo Jurčić: Rafinerija u Sisku nema uvjete za opstanak

Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, gostovao je u Novom danu i komentirao stanje u Rafineriji Sisak.
Rekao je kako postoji malo država na svijetu koje znaju graditi brodove kao Hrvatska.

Što je s Rafinerijom u Sisku?

Rafinerija u Sisku nema nikakav uvjet da preživi i to više nije pitanje Ine, to je pitanje politike. Tamo nije preživjela ni Željezara Sisak ni Segestica.

Pristup Vlade je da su radna mjesta zaštićena. Jesu li?

Ona su zaštićena na par mjesta, ali rafinerija po današnjim kriterijima, bez obzira što čujemo različite glasove iz različitih interesa, Sisak se treba rješavati regionalnom politikom. Šanse velike za rafineriju nema, ali ima puno drugih prilika, rekao je Ljubo Jurčić za N1.

Nakon prve smjene u Rafineriji nafte u Sisku zaposleni su u petak bili zatečeni i iznenađeni najavom Inine uprave o organizacijskim promjenama i višku radnika, a iako još nisu bili upoznati s priopćenjem Ine, prva reakcija im je bila: “Ipak nas zatvaraju.”

Ni u rafinerijskim sindikatima ni u Udruzi hrvatskih branitelja Domovinskog rata, koji inače u takvim slučajevima vrlo brzo reagiraju, još nisu mogli komentirati najnovije priopćenje. Predsjednik sindikata Nove solidarnosti i Stožera za obranu Rafinerije Predrag Sekulić ocijenio je kako je žalosno da takvu vijest, koja je za radnike od vitalnog značenja, doznaju na takav način, tj. da je mediji doznaju prije njih.

Ina je pripremila prijedlog organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak, koji podrazumijeva prijevoz naftnih poluproizvoda između rafinerija Sisak i Rijeka i prekid rada postrojenja FCC u sisačkoj rafineriji, što znači i smanjenje broja radnika za maksimalno 40 u drugoj polovici ove godine, izvijestili su u petak iz Ine.

Kako se navodi u priopćenju Ine, temeljem odobrenog Poslovnog plana za 2018. godinu pripremljen je prijedlog organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak koji se trenutno nalazi na savjetovanju kod Radničkog vijeća.

“Ovaj prijedlog organizacijskih promjena u skladu je s Deloitteovom analizom čiji su rezultati javnosti predstavljeni prošle godine te se temelji na prijelaznom rješenju koje podrazumijeva prijevoz naftnih poluproizvoda između rafinerija Sisak i Rijeka i prekid rada postrojenja FCC u Rafineriji nafte Sisak. Na taj način osigurat će se bolja iskoristivost postrojenja za konverziju u obje rafinerije”, navode iz Ine.

Pritom podsjećaju da je “Deloitteova analiza, kao i sve dosadašnje, pokazala kako je konverzija Rafinerije nafte Sisak u logistički centar ekonomski najisplativije rješenje čijom bi se provedbom realiziralo 93 milijuna dolara novčanog tijeka u sljedeće tri godine u usporedbi sa sadašnjim načinom rada rafinerije”.

Iz Ine također tvrde kako je predloženi način rada Rafinerije nafte Sisak korak prema značajnom smanjenju gubitaka koje rafinerija generira.

“Ove promjene ne podrazumijevaju druge odluke vezano za budućnost Rafinerije nafte Sisak – prerada sirove nafte nastavila bi se u blokovima kao što je i sad, dok bi sekundarna postrojenja radila kontinuirano, bez obustava, što dosad nije bio slučaj”, ističe se u priopćenju.

Navedene organizacijske promjene podrazumijevaju prekid rada postrojenja FCC u Rafineriji nafte Sisak, što će, kako se navodi, dovesti do smanjenja broja radnika za maksimalno 40 u drugoj polovici 2018. godine.

“Eventualnu odluku o višku mora donijeti Uprava te ćemo u tom slučaju radnike nastojati preraspodijeliti na otvorene pozicije unutar kompanije u skladu s poslovnim potrebama i kvalifikacijama radnika. Ako unatoč nastojanjima ne uspijemo preraspodijeliti radnike unutar kompanije, isti će kao višak biti zbrinuti i dobiti otpremninu u iznosu značajno višem od hrvatskog prosjeka”, zaključuje se u priopćenju Ine.

Neslužbeno se doznaje kako je planirano da se s primjenom organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak krene u drugoj polovici ove godine.

You may also like