Ljubo Jurčić obećao gospodarski rast od četiri posto

Kandidati na listi Koalicije za Premijera u VII. izbornoj jedinici prof. Ljubo Jurčić i Slavko Kojić u subotu su na konferenciji za novinare u stranci Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti govorili o stopama gospodarskog rasta, zapošljavanju i izvozu te poručili kako njihove aktivne politike osiguravaju stopu rasta od četiri posto u dvije godine, a do kraja četvrte godine rast će, kako kažu, biti sedam posto, dok bi se u roku od deset godina udvostručila domaća proizvodnja.

Ljubo Jurčić je kandidat te koalicije za ministra gospodarstva, a Slavko Kojić kandidat je za ministra financija. Komentirajući rast hrvatskog gospodarstva od 2,8 posto u drugom tromjesečju s čime se sada svi hvale da su upravo oni zaslužni za to, Jurčić je rekao kako to “lijepo zvuči, ali nije istina”. “Na svjetskom tržištu se traže robe koje se mogu proizvesti u Hrvatskoj. To je rezultiralo povećanjem proizvodnje i povećanjem izvoza, a samim time i rasta gospodarstva. Drugi faktor rasta je turistička potrošnja. Broj turista u Europi godišnje se povećava četiri, pet posto od čega se dio prelijeva u Hrvatsku. Vlada radila – ne radila, turisti dolaze. Znači, ni jedan ni drugi razlog nisu rezultat rada ove ili bivše Vlade”, istaknuo je Jurčić.

Rast od dva posto nazvao je “prirodnim rastom” te poručio kako to nije ni približno dovoljno Hrvatskoj da ostvari svoje ekonomske i socijalne ciljeve. “Ozbiljna Vlada mora napraviti analizu i strategiju iz koje će se iskristalizirati što svjetsko tržište traži, a zatim stvoriti uvjete da se iskoriste svi domaći resursi kako bi Hrvatskoj pripalo barem 0,1 posto ukupnog svjetskog izvoza koji iznosi 20 tisuća milijardi dolara. Jednako tako, treba napraviti strategiju da od 500 milijuna europskih turista, u Hrvatsku dođe barem milijun ili dva milijuna više turista. Tako to rade sve pametne zemlje, a naše sve Vlade rade stihijski“, ustvrdio je Jurčić.

Istaknuo je kako gospodarske politike Koalicije za Premijera imaju tri cilja – stvoriti isplativost proizvodnje, osigurati pristup narudžbama i osigurati naplatu plaćanja. “Naše aktivne politike, prema našim procjenama, osiguravaju stopu rasta od četiri posto u dvije godine, a do kraja četvrte godine rast će biti sedam posto. Uz to, za 10 godina udvostručit će se domaća proizvodnja. I to je ostvarivo, a jedina prepreka za to je nesposobna Vlada. Zato uz sve europske fondove i investicije, jedini pravi kapital koji može ‘dignuti’ Hrvatsku je sposobna Vlada”, zaključio je Jurčić.

“Imate dva čovjeka sigurno i pouzdano s područja gospodarstva i javnih financija koji znaju, hoće i mogu pomoći ovoj zemlji da rješava svoje nagomilane probleme. Mi smo tu – ako nas izaberu participirat ćemo, a ako ne izabrali su bipolarizaciju dezorijentiranih diletanata. Do sada se to potvrdilo”, poručio je Slavko Kojić koji je 16 godina pročelnik Gradskog ureda za financije u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

Kojić je za sebe i Jurčića rekao da “imaju reference izvedenog stanja”, da pomognu koliko znaju, mogu i umiju, a mogu jer su to dokazali u rješavanju aktualnih problema.

Istaknuo je da treba osigurati “krvotok” te je s tim u vezi citirao Jurčića koji je jedanput rekao: “Najgore je što ljudi pokušavaju tražiti rješenje na blagajni. Na blagajnu se uplaćuje i sa nje se isplaćuje. Eventualno ona posudi od nekoga novce za premošćenje, kao kredit. Ali, ne rješava se tamo problem. Problem se rješava u ovom gospodarskom, makroekonomskom sustavu. A ta blagajna državna, to je Ministarstvo financija”.

Kojić je objasnio da se ta sredstva za “krvotok” prikupljaju od građana, a problem je, kaže, u tome kako to vratiti građanima i kako od njih ubrati na pravedan način, da cijela priča bude stimulativna i da se realiziraju projekti i programi ekonomskog razvoja. Rekao je da će se novci uvijek uzimati na tri načina – ili od dobiti odnosno dohotka ili od prometa ili od nekretnina. Tu je pitanje pravednosti – kako opterećivati više one koji imaju više, a ne opterećivati ili manje opterećivati one koji imaju manje te kako ta sredstva rasporediti na opću i zajedničku potrošnju”, rekao je te dodao kako oni to znaju rješavati.

Ocijenio je da, u sustavu javnih financija, što se tiče zakona, vlada nered, jer “kako je god tko dolazio tako je nešto petljao po javnim financijama”. “Imate situacija gdje se mi stručnjaci ne snalazimo, a što onda običan građanin. I tu reda treba napraviti”, rekao je te dodao da se slaže s tehničkim ministrom financija Zdravkom Marićem koji smatra da ništa ne treba mijenjati dok ne napravi suvisli sustav javnih financija. No, dodao je, u proteklih šest mjeseci nisu ništa napravili osim što su se svađali između sebe.

Kojić je poručio da će se on posebno zalagati za red u javnim financijama koje dotiču decentralizirane funkcije. Za dobre programe, dobra rješenja i organizaciju uvijek će se naći sredstva”, dodao je.

You may also like