Ljubo Jurčić: ‘Država se ne treba miješati u kreiranje cijene plina’

Gostujući na N1 Televiziji ekonomski analitičar Ljubo Jurčić komentirao je najavu rasta cijene plina za kućanstva.

Vlada bi na sjednici u četvrtak trebala odrediti najvišu cijenu plina za kućanstva, izjavio je državni tajnik Ante Čikotić novinarima u utorak navečer, nakon sastanka na temu plina između premijera Andreja Plenkovića i predstavnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Spekulira se da bi cijena plina mogla porasti i do 20 ili čak 30 posto.

“Mi smo otvorili tržište plina, a kakva će cijena biti ovist će o geopolitici, zemlje ruske federacija imaju plina, problem je što Ukrajina blokira isporuku”, kaže Jurčić.

Mišljenja je da se država ne bi trebala miješati u određivanje cijene ovog važnog energenta.

“Može se koketirati da će cijena biti ovolika ili onolika, ali, ako smo se okrenuli tržištu, ono mora odreditu tu cijenu i na taj se način zaštititi od šepekulacija. Plin nije skup, ali je dohodak hrvatskih građana nizak, i Vlada bi se na to trebala fokusirati, da digne mjesečne prihode”, kaže ekonomski analitičar.

Zaključuje da Vlada ne bi trebala trošiti energiju na kontroliranje cijena energenata, već da bi svoje djelovanje trebala usmjeriti na to kako dignuti plaće i kako povećati zaposlenost građana.

Podsjetimo, Sabor je u petak izmijenio Zakon o tržištu plina koji ide u smjeru djelomične liberalizacije tržišta tog energenta ukidanjem obveze proizvođaču plina da cjelokupnu proizvedenu količinu prirodnog plina plasira opskrbljivačima na teritoriju Hrvatske.

(N1)

You may also like

0 comments