LJajić: Hrvatska blokira Srbiju zbog svojih unutrašnjih problema

Pokušajima da blokira Srbiju u procesu otvaranja pregovaračkih poglavlja s Europskom unijom Hrvatska je nastojala skrenuti pozornost s događaja na unutarnjopolitičkoj sceni, ocijenio je potpredsjednik srbijanske vlade i ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić.

Komentirajući najave iz Bruxellesa da je Hrvatska spremna dati suglasnost za otvaranje pregovaračkih poglavlja Srbiji, Ljajić je novinarima u Beogradu rekao kako “nema temelja za ono što Zagreb postavlja kao uvjete”, osporivši sva tri zahtjeva za otvaranje poglavlja 23 i 24.

Ljajić, koji je i predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim tribunalom, naglasio je da Srbija nema neispunjenih obveza prema tom sudu, te da glede univerzalne jurisdikcije za ratne zločine i šest država članica EU-a ima istu nadležnost. “Prema tome, ne vidim nikakav razlog da se od toga radi problem Srbiji za otvaranje poglavlja”, rekao je Ljajić.

Veleposlanici zemalja članica EU-a prihvatili su u srijedu izvješće o ispunjavanju mjerila za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom, čime se otvara put za početak definiranja zajedničke pregovaračke pozicije EU-a za to poglavlje, doznaje se u Vijeću EU-a.

Izvješće je prihvaćeno nakon što je Hrvatska tek danas dala suglasnost za početak definiranja zajedničke pregovaračke pozicije za poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava. To još uvijek ne znači da je donesena odluka o otvaranju toga poglavlja, kao i poglavlja 24 Pravda, sloboda i sigurnost. Srbijanski ministar pravosuđa Nikola Selaković ocijenio je suglasnost Hrvatske za otvaranje pregovaračkog procesa Srbije sa EU kao “potvrdu kvalitete rada” pregovaračkih timova. “Prešli smo jednu zapreku, ali je pred nama još niz zapreka”, rekao je Selaković.

Ocijenivši kako je “Srbija pokazala da je ispunila sve uvjete za zatvaranje jedne faze u procesu pregovaranja za ulazak u članstvo u EU”, Selaković ali naglasio da “predstoji težak, odgovoran i složen posao, usmjeren na jačanje vladavine prava, bez čega nema ni dobrog ekonomskog ni općeg društvenog napretka u Srbiji”.

You may also like