Lj. Jurčić: Najbolji kapital za Hrvatsku je dobra vlada

Nositelj liste “Koalicija za premijera” za VII. izbornu jedinicu Ljubo Jurčić rekao je u petak u Karlovcu da je glavno pitanje razvoja Hrvatske kako iskoristiti resurse i pretvoriti ih u kapital te da je zato najbolji kapital za Hrvatsku – najbolja moguća Vlada.

Jurčić je u petak u karlovačkoj Gradskoj knjižnici rekao da resursi sami po sebi ne znače ništa, a hoće li i kako će biti iskorišteni ovisit će najviše o kvaliteti buduće Vlade. Ocjenjujući da je u Hrvatskoj oko 40 vrsta djelatnosti “dominantno neiskorišteno”, istaknuo je da samo pametno upravljanje resursima vodi do stvaranja kapitala i blagostanja te da će, prema njegovu prijedlogu, Vlada u roku od dvije godine moći povećati robnu razmjenu s inozemstvom oko 20 posto te izvoz za jednu do dvije milijarde eura.

Na novinarsko pitanje kako, Jurčić je odgovorio da je to moguće postići preko političke diplomacije, “takoreći trgovanjem s drugim vladama”. Nijedna vlada neće neku robu na veliko pustiti na svoje tržište a da istodobno ne ostvari neku koncesiju ili interes u toj zemlji, rekao je Jurčić i argumenirao to trgovanjem vojnom opremom i javnim radovima koji se u nekoj zemlji mogu realizirati samo ako se u ugovorenoj količini na tržište pusti roba proizvođača iz te zemlje.

Na pitanje što će raditi ako uđe u Sabor, ali ne i u izvršnu vlast, Jurčić je odgovorio da će u tom slučaju njegova uloga “biti apostolska” te će propovijedati i upozoravati na pogrešne mjere i neiskorištene mogućnosti jer je u politici od 1981. godine, a u znanosti trideset godina te se smatra i svjedokom vremena i resursom Hrvatske.

Govoreći o stanju u gospodarstvu, Jurčić je ocijenio da se sada politički akteri nadmeću tko je zaslužan za stopu rasta BDP-a od 2,8 posto u drugom tromjesečju ove godine, što je u biti “rezultat nečinjenja i prošle i aktualne vlasti”. “U prve dvije godine mandata Kukuriku vlada je pritisnula gospodarstvo i gurnula nas u krizu, a onda zadnje dvije nije poduzimala nikakve mjere, što je rezultiralo relaksacijom u gospodarstvu i boljim učinkom. Aktualna vlast također nije ništa učinila, osim evidentirala efekte”, rekao je Jurčić.

Na pitanje što je onda uzrok rastu BDP-a, Jurčić je odgovorio kako u svijetu raste potražnja za robom pa naša drvna i prehrambena industrija posljedično ima bolji izvoz. Što se turizma tiče, on u svijetu posljednjih godina raste po stopi od tri do pet posto na godinu, što je također razlog što brojke rastu i kod nas, automatski.

Jasna Plevnik (Novi val), treća na listi, predstavila je sve kandidate s liste broj dva u VII. izbornoj jedinici te je pozvala birače da glasuju za tu listu jer ju čine kvalitetni ljudi koji imaju kvalitetan program, čijom će se realizacijom unaprijediti i javno zdravstvo i obrazovanje i svi drugi segmenti društva. Ana Stavljenić-Rukavina, posljednja na listi, istaknula je kako se nada da će birači prepoznati tu kvalitetu. “U ime predsjednika stranke ‘Bandić Milan 365 – stranke rada i solidarnosti’ želim biračima poručiti da ćemo doista nastojati da sve ono što je ucrtano u naš program, i ekonomski i zdravstveni i socijalni, realiziramo do zadnjeg retka na najkvalitetniji način”, rekla je Stavljenić-Rukavina.