Litvanska energetska iskustva bi mogla koristiti Hrvatskoj

Hrvatska može dosta naučiti od Litve o tome kako osigurati energetsku stabilnost i sigurnost, istaknuto je u ponedjeljak na Hrvatsko-litavskom energetskom forumu koji je, u organizaciji Ministarstva gospodarstva, održan u sklopu posjeta predsjednice Republike Litve Dalije Grybauskaite Hrvatskoj. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da Litva može biti primjer za Hrvatsku, jer je uspješnom energetskom politikom osigurala energetsku neovisnost, pri čemu je spomenula izgradnju LNG terminala.

Taj plutajući terminal za ukapljeni plin (LNG) usidren je u luci Klaipedi, a njegovim puštanjem u rad u jesen prošle godine Litva je postala neovisna u ruskom plinu. Grabar-Kitarović je dodala da aktualna kriza na istoku Europe naglašava važnost energetskog planiranja, sigurnosti i stabilnosti. Prema njezinim riječima, potrebna je diverzifikacija izvora energije i putova prijenosa, a europska infrastruktura treba biti povezana. Energetska neovisnost važna je ekonomski, ali i politički, rekla je litavska predsjednica Dalia Grybauskaite.

Podsjetila je da je Litva ranije potpuno ovisila o ruskome plinu i nafti, a danas je što se plina tiče sto posto neovisna. Očekuje se, dodala je, da će to uskoro biti i u proizvodnji električne energije. “Bez energetske učinkovitosti, sigurnosti opskrbe i diverzifikacije izvora, EU ne može biti konkurentna”, drži ona. Zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić također naglašava sigurnost opskrbe i diverzifikaciju, kao točke na kojima počiva europska energetska politika. “Vodi li se kvalitetna energetska politika, cijene padaju”, kaže Leverić i dodaje da je u Hrvatskoj cijena plina u zadnjih godinu dana pala za sedam, a struje za deset posto.

LNG terminal na Krku nije samo za Hrvatsku nego i regiju, a među tim zemljama je, kaže Leverić, i Ukrajina. Pri tom je izvijestio da je u pripremi sporazum o projektu Adriatic Gas Corridor, koji će povezati Hrvatsku, Mađarsku i Ukrajinu. Ministar energetike Republike Litve Rokas Masiulis rekao je da Litvi mogu biti od koristi hrvatska iskustva o zajedničkoj nuklearnoj elektrani koju dijeli sa Slovenijom, jer Litva, Latvija i Estonija razvijaju sličan projekt.

S druge strane, dodaje, uspješna energetska priča u Litvi je LNG terminal izgrađen za dvije i pol godine, uz malen budžet. Odluči li se Hrvatska za plutajuću tehnologiju, iz Litve može dobiti puno tehničkih znanja, pogotovo što dobar dio zaposlenih u litvanskom LNG terminalu čine Hrvati, kaže on.

You may also like