Litva nabavlja vlastiti plutajući LNG terminal

Litvanska vladina komisija za razvoj gospodarske infrastrukture odobrila je kupnju unajmljenog FSRU LNG terminala Independence nakon 2024. godine, kada istekne 10-godišnji najam od norveškog Hoegha, koji ga održava i čija je posada, dok plin dolazi od norveškog Statoila.
Odluka je donesena temeljem tehničke i ekonomske analize alternativa i s preporukama inozemnih konzultanata, a razmatrao se dugoročni najam i kupnja terminala. Procjenjuje se da će kupnjom terminala troškovi održavanja pasti za 23 milijuna eura u odnosu na 2019., sa 66 milijuna eura na 43 milijuna eura.

Litva smatra da im je Independence, kojim od kraja 2014. upravlja Klaipedos Nafta i ima kapacitet 4 milijarde m3 plina godišnje, donio gospodarske benefite u vidu jeftinijeg plina i sigurnosti opskrbe, jer zemlja više ne ovisi o ucjeni Gazproma koji je do tada bio jedini dobavljač plina u državu. Stručnjaci vjeruju da bi bez terminala Gazprom povećao cijenu uvoza ruskog plina do 20 posto, što bi godišnje rezultiralo s preplaćenih 160 milijuna eura.

Cijena kupnje FSRU-a Independence nije objavljena u medijima. Litvi je trebalo tri godine da se pripremi za kupnju Independencea i potrošenih 128 milijuna dolara, a odmah se pokazalo da im je terminal pomogao u spuštanju cijene ruskog plina za čak 23 posto, za koju su Litvanci govorili da je najveća između 28 zemalja članica EU, što je više nego pomoglo pokriti troškove gradnje pristana i plinovoda do terminala. Kada bi terminal radio s 80-postotnim kapacitetom, pokrio bi potrebe cijele baltičke regije, uključujući Latviju i Estoniju. Klaipedos Nafta kaže da je terminal među najiskorištenijim u EU i osigurava gotovo polovinu plina potrebnog Litvi.

You may also like

0 comments