Linić: Država mora pokrenuti velike investicije poput LNG-a

Slavko Linić je, gostujući u emisiji Novi dan, govorio o smjeru u kojem će ići financijska politika nove vlade te o aktualnom stanju u SDP-a uoči unutarstranačkih izbora. Komentirao je i izvješće USKOK-a prema koje nije bilo praćenja čelnika Mosta Bože Petrova.

Upitan kako komentira odluku USKOK-a prema kojoj nije bilo praćenja Bože Petrova i jesu li te službe bile korištene za praćenje i njega samoga Linić je kazao kako jesu. ”Imam još svoj zahtjev da nadležno saborsko tijelo ispita sve navode. Te iste tajne službe su objavile da su me nezakonito pratile, da su istraživali djecu moje supruge bez dozvole DORH-a. Sve su to nezakonite radnje ako se to radilo prema meni, ne vjerujem da se nije radilo prema drugome. Nažalost, vratili smo se u sustav gdje političari zloupotravaju službe u svom osobnom interesu, a ne u interesu građana.

Koliko je izvjesno kojim će smjerom krenuti vlada kad je riječ o financijama? Mandatar koji je dobio povjerenje stranaka većine u Saboru je čovjek koji poznaje financije i sredstvima zna upravljati. Vodit će rat za smanjenje deficita. Treba voditi rat za veći broj radnih mjesta jer će tako padati i deficiti i proračunski deficit pa bi mogli malo lakše disati uz refinanciranje ogromnih dugova Hrvatske.

Mandatar Tihomir Orešković otišao je u Kitzbuhel. Je li moguće na takvom sastanku postići neki sporazum za bolju poziciju domaćeg kreditnog rejtinga. Mi smo se odmah po preuzimanju mandata pojavljivali pred skupovima i zanimao ih je smijer kojim će ići vlada. Kako ćemo kontrolirati rashode i kako ćemo učiniti da rast bude iznad 3 posto. Mandatar koji se pojavi pred fiinacijerima može to bolje objasniti i pokazati kakav će vlada imati smjer za smanjenje deficita i gospodarski rast. Ako ih uspije uvjeriti da je na dobrom putu – financijeri polažu dosta pažnje na to.

Proračun za 2016. bi mogao biti ključan jer stižu velika sredstva na naplatu. Koliko u takvim uvjetima ima šanse za smanjivanje deficita? Ne moramo očekivati da će smanjiti bitno proračunski deficit. Reformama treba barem 6 mjeseci uhodavanja. Ova godina će samo pokazait smjer. Ako se vidi da su krenule reforme i da se može kontrolirati rashodne strane i pokrenu investicije koje imamo: infrastrukura željeznice, navodnjavanje, LNG. Hoće li se nastaviti rast BDP-a? Mora biti daleko veći. Ovaj rast je veliki uspjeh privatnih poduzetnika koji su uspjeli preorjentirati na tržište EU. Ovaj rast BDP-a je bez zasluge vlade RH.

Kako komentirate rat za mjesto predsjednika SDP-a? SDP je oporba i trebaju biti oporba. Bitno je kakva će oporba biti. Nije posao ratovati s HDZ-om nego biti konstruktivan. To Milanović ne može. On u oporbi ne zna funkcionirati i bitno je tko će voditi SDP, da se pokaže što je konstruktivna oporba.

Biste li prihvatili poziv za povratak u SDP? Ne smatram da je to bitno. Komadina je pokušao pokazati osnovne razlike kako se može upravljati strankom. Stvaranje klijentelističkog kluba i autokracija to je Milanović.

Vjerujete li da Komadina može dobiti potporu većine? Bliži je sa stranačkim ljudima i s njima komunicira, a zna i poslušati za razliku od Milanovića koji to nije nikad odradio. Mislim da ima daleko veće šanse od Milanovića. Bitna je stranka SDP. Mora ojačati i okupiti ljevicu . Milanović je nanio ogromnu štetu i SDP-u i ljevici.

You may also like

0 comments