Lider: Marubeni ne odustaje od ulaganja milijarde eura u Plomin C na ugljen

Termoelektrana Plomin C na ugljen, za koju je HEP kao strateškog partnera u gradnji i upravljanju odabrao japansku kompaniju Marubeni i s njom započeo pregovarački postupak, ponovno je postala vruća tema. Projekt koji je gurala prijašnja vlada (od sadašnje je teško razabrati što želi s obzirom na neusuglašenost među vlastitim redovima) dobio je prvu packu Europske komisije.

Nakon višemjesečne procedure prednotifikacije TE-a Plomin C, Ministarstvo gospodarstva je ovih dana primilo prvu notifikaciju Europske komisije prema kojoj se suradnja HEP-a i Marubenija u gradnji Plomina C ocjenjuje kao nedopuštena potpora. ‘Zaprimili smo dopis i to će se razmotriti. Jako je važno da se HEP i Marubeni očituju u vezi s takvim stajalištem Europske komisije, kako bi se dobilo konačno rješenje za Plomin C’, potvrdio je i ministar gospodarstva Tomislav Panenić. No gotovo istodobno Istarska županija opredijelila se za plin ili obnovljive izvore energije. Jesu li ipak to prva dva ozbiljnija čavla u lijes termoelektrane na ugljen? Čini se da u Marubeniju ne misle tako.

Hiroshij Tachigami, predsjednik Marubeni Europowera, podružnice čije su primarne aktivnosti povezane s razvojem IPP projekata i njihovim upravljanjem (Independent Power Producer – Nezavisni proizvođač energije) te s projektiranjem, nabavkom i gradnjom energetskih postrojenja za Liderpress je o tome dao intervju.

Tachigami je u nekoliko navrata u hrvatskim medijima naglašavao važnost TE-a Plomin C za Hrvatsku, ali i za Marubeni, kojemu je taj projekt odskočna daska za investiranje u druge projekte. Isto naglašava i sada, uvjeren da Hrvatska treba Plomin C na ugljen i da će ga imati.

“Možemo samo spomenuti da je rasprava s Europskom komisijom još uvijek u tijeku. Prvo, ne vidim da je Ministarstvo graditeljstva objavilo ikakav službeni komentar na radnje koje je poduzela Istarska županija. Drugo, vjerujemo da je ovaj projekt vrlo važan za Hrvatsku jer ga Vlada tretira kao strateški investicijski projekt. Jer, što se tiče potrošnje električne energije i opskrbe, Hrvatska bi se u bliskoj budućnosti i u uvjetima zatvaranja starih termoelektrana mogla suočiti s kritičnom situacijom u kojoj neće moći zadovoljiti potražnju za električnom energijom. Vjerujemo da je Plomin C najbolji izbor kojim se to može nadoknaditi”, rekao je tom prilikom Tachugami te dodao da je proces u blizini potpisivanja glavnih ugovora.

 

You may also like