Home Geopolitika Libijske provladine snage zauzele luku Sirt

Libijske provladine snage zauzele luku Sirt

by Agencije

Snage odane libijskoj vladi preuzele su punu kontrolu nad obalnim gradom Sirtom koji je bio u rukama džihadističke skupine, takozvane Islamske države (IS), rekao je u ponedjeljak njihov glasnogovornik.

“Naše snage imaju punu kontrolu nad Sirtom”, nakon više od šest mjeseci borbe, rekao je glasnogovornik Reda Isa. “Snage Daesha u potpunu su rasulu”, rekao je rabeći arapskim naziv za džihadističku skupinu IS. Sirt na sredozemnoj obali bio je posljednje važno uporište IS-a na području sjeverne Afrike.

Snage ujedinjene s vladom nacionalnog jedinstva počele su ofenzivu kako bi zauzele taj grad 12. svibnja, no džihadisti su pružali silovit otpor izvodeći samoubilačke napade automobilima bombama, snajperima te improviziranim eksplozivnim napravama.

Sjedinjene Države počele su kampanju bombardiranja IS-ovih položaja u kolovozu na zahtjev Vlade nacionalnog sporazuma, koju podupiru Ujedinjeni narodi. “Daesh je potpuno u rasulu i deseci njihovih boraca predali su se našim snagama”, piše na stranici provladinih snaga.

Pad Sirta, rodnoga grada bivšeg diktatora Moamera Gadafija, svrgnutog pobunom i ubijenog 2011., udarac je džihadistima koji su u Libiji stvorili svoja uporišta. Nakon pada Gadafijeva režima u zemlji je zavladao kaos i plemenska podjela te je izostao zajednički otpor džihadistima koji sada osim poraza u Libiji, trpe gubitke i u Iraku i Siriji gdje su 2014. osvojili velika područja.

Related Posts