Libija mobilizira snage protiv ISIS-a u sjeni vlastita bankrota

Libijska vlada u Tripoliju pozvala je u nedjelju na “hitnu mobilizaciju” protiv Islamske države , pošto su džihadisti preuzeli odgovornost za krvavi bombaški napad na pripadnike milicije koja surađuje s vlasti. Ta vlada koju međunarodna zajednica ne priznaje, a podupire je koalicija milicija Fadžr Libija, pozvala je u priopćenju “časnike i vojnike glavnog stožera libijske vojske, snage ministarstva unutarnjih poslova i sigurnosne snage te sudionike revolucije 17. veljače u svim gradovima na hitnu mobilizaciju”.

Poziv dolazi nekoliko sati nakon pogibije petorice pripadnika milicije Fadžr Libije u bombaškom napadu na kontrolnu točku na zapadu zemlje, za koji je odgovornost preuzeo libijski ogranak IS-a, koji je objavio rat tim snagama koje kontroliraju prijestolnicu. Libija je zapala u kaos nakon pada Moamera Gadafija 2011. U zemlji postoje dvije vlade i dva parlamenta koji se bore za vlast, dok je na terenu vlast u rukama milicija. Međunarodno priznata vlada ima sjedište u Tobruku, na istoku zemlje. Dok se dvije frakcije bore za vlast, Libija je na rubu gospodarskog kolapsa, rekao je u četvrtak posebni izaslanik Ujedinjenih naroda Bernardino Leon.

Leon već mjesecima pokušava postići dogovor o sastavljanju libijske vlade nacionalnog jedinstva, a u četvrtak je rekao kako UN priprema novi nacrt mogućeg političkog dogovora koji će, nada se, u prvome tjednu lipnja predati sukobljenim stranama. Libijci shvaćaju da je politički dogovor jedino rješenje, ali teško je reći je li ga moguće postići u iduća tri ili četiri tjedna, rekao je on na konferenciji za novinare u Bruxellesu i upozorio da Libiji vrijeme istječe. “Libija je na rubu gospodarskog i financijskog kolapsa. Suočena je s golemom sigurnosnom prijetnjom zbog građanskoga rata, ali i zbog prijetnje IS-a”, rekao je. “Gospodarski kolaps Libije realna je mogućnost. Nedavno sam se sastao s guvernerom središnje banke. Stanje libijskih financija veoma je teško”, dodao je Leon. Dvije vlade, jedna na istoku, a druga u Tripoliju, bore se za nadzor nad Libijom, u kojoj je prije četiri godine svrgnut dugogodišnji vođa Moamer Gadafi. Leon kaže da su se na posljednjem krugu razgovora u Maroku sukobljene strane dogovorile oko 80 posto sadržaja sporazuma te da pregovarači sada rade na preostalih 20 posto, što je i najteži dio.

You may also like