Politički pregovori u Libiji, koji se odvijaju uz posredništvo UN-a, u “završnoj su fazi”, izjavio je u srijedu dužnosnik UN-a dodajući da je humanitarna situacija u zemlji  iznimno teška dok Islamska država nastavlja osvajati teritorij.

Izaslanik Ujedinjenih naroda za Libiju Bernardino Leon je izvijestio  Vijeće sigurnosti UN-a da su nakon sedam mjeseci mirovnih pregovora političke stranke blizu sporazuma o diobi vlasti kojim bi se okončao sukob. “Sve sam uvjereniji da je proces konačno u završnoj fazi”, rekao je Leon. Taj je sporazum bitan za ujedinjenje zemlje u kojoj je humanitarna situacija sve lošija, a Islamska država (IS) napreduje, kazao je.

UN nastoji uvjeriti zaraćene strane u zemlji da formiraju zajedničku vlast i okončaju sukobe koji traju protekle četiri godine nakon svrgavanja Moamera Gadafija. Militantne skupine koje su odane dvjema suprotstavljenim libijskim stranama svojim su sukobima bacile na koljena gospodarstvo zemlje koje ovisi o proizvodnji nafte i plina i u većini zemlje vlada bezakonje te mnogim područjima vladaju lokalne oružane skupine koje nisu odane nijednoj strani u Libiji.
Po Leonovim riječima, nakon što je zauzeo obalni grad Sirt, IS sada kontrolira 200 kilometara dugačak dio obale istočno i zapadno od grada. Također je upozorio da 1,2 milijuna Libijaca nema pristup hrani te da je 435.000 ljudi raseljeno unutar zemlje zbog sukoba. Osim toga, procjenjuje se da se u zemlji nalazi 250.000 migranata koji putuju u Europu preko Sredozemlja.

Related Posts