Libija i Irak “poskupili” barel nafte

Cijene barela nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema razini od 61 dolar budući da su napetosti u Iraku i Libiji povećale zabrinutost za proizvodnju a ulagači prate i pregovore o iranskom nuklearnom programu, radi eventualnih naznaka povećanja opskrbe u slučaju postizanja dogovora.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 50 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 60,98 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 50,86 dolara. Napetosti su eskalirale u sjeveroistočnom Iraku nakon što su militanti Islamske države zapalili naftna polja kako bi spriječili napredovanje šijitskih paravojnih postrojbi i iračkih vojnika. U Libiji je pogoršanje sigurnosnih uvjeta dovelo do zatvaranja 11 naftnih polja. “Zabrinjavaju okršaji na libijskim i iračkim poljima, koji stvaraju ozbiljne probleme u opskrbi”, rekao je Tamas Varga iz londonskog PVM Oil Associatesa.

Ulagači pozorno prate i nuklearne pregovore s Iranom. Zapadni diplomati ukazuju na naznake napretka u razgovorima s Teheranom o spornom nuklearnom programu. Svaka naznaka pomaka mogla bi rezultirati povratkom velikih količina iranske nafte na svjetska tržišta. Iranski ministar vanjskih poslova kazao je da bi 10-godišnji moratorij na pojedine aspekte nuklearnog programa bio prihvatljiv ali je odbio ulaziti u pojedinosti.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 55,77 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like