Libanon nakon deset godina na izborima

 Libanon će u nedjelju održati prve parlamentarne izbore u gotovo deset godina, ali birači i stručnjaci ne očekuju da će se bilo što doista promijeniti iako je izborni sustav nov.
“Ovi parlamentarni izbori neće stati na kraj sektaškim dinastijama; oni koji sada vladaju vratit će se na dužnost. Ako ne oni, njihova djeca”, rekao je Ahmed Itani, sunitski musliman iz Bejruta.

Po novom zakonu, donesenom u lipnju, 128 članova parlamenta birat će se po proporcionalnom sustavu, odnosno stranke dobivaju zastupnička mjesta u skladu s postotkom glasova.

Novi zakon također propisuje da svaki birač bira jednu listu te da mora dati jedan preferencijalni glas za jednog kandidata s te liste.

Novi sustav dokida stari većinski sustav, koji je pobjedničkom bloku u svakoj jedinici omogućio sva zastupnička mjesta zbog čega oni u manjini nisu mogli imati nijednog.

Libanonski politički sustav formiran je nakon 15-godišnjeg građanskog rata koji je okončan Sporazumom iz Taifa iz 1989. uz posredovanje Saudijske Arabije, po kojem su zastupnička mjesta u parlamentu ravnopravno podijeljena na muslimane i kršćane.

No, stručnjaci očekuju da će unatoč novom izbornom zakonu većina zastupnika povezanih s velikim političkim blokovima ponovno biti izabrana i da će vrlo malo novih lica ući u parlament. “Mnogi Libanonci i dalje će glasati za tradicionalne političke stranke”, rekao je analitičar Amin Kamurija. “Malo će ih vjerojatno glasati za tzv. civilno društvo u nastajanju”, dodao je, govoreći o neovisnim kandidatima.

“Ostali koji su odustali od promjena radije će bojkotirati izbore i uživati u slobodnom danu 6. svibnja”, rekao je.

Novi zakon, koji posebno potiče žene da se kandidiraju, dat će i Libanoncima u dijaspori priliku da glasaju prvi put u povijesti zemlje. Natječe se ukupno 583 kandidata, po podacima ministarstva unutarnjih poslova. Među njima je 111 žena, sedam puta više nego 2009., kada ih je bilo samo 15 među 702 kandidata.

No, velik broj kandidata razočaranje je za kandidatkinju Huldu Vatar Kasim, koja smatra da sudjelovanje u ovim izborima neće ništa promijeniti “jer libanonski birači nisu spremni glasati za nove ljude.” “Birači se jednostavno bore promjena. Neki od njih radije bi pratili stare političare koje već znaju i ne bi glasali za nove koji dolaze u političku arenu, dok će se drugi jednostavno suzdržati od glasanja jer smatraju da naši glasovi neće ništa promijeniti”, kazala je.

Stručnjak Kamal Feghali rekao je da će se glavna bitka na izborima voditi između dviju koalicija: jedne koju predvodi premijer Saad Hariri, saveznik Zapada i Saudijske Arabije, i druge koju predvodi Hezbolah koji podržava Iran. Odvijanje izbora pratit će neovisni promatrači Libanonskog udruženja za demokratske izbore i promatračka misija EU-a. Prvi rezultati jednodnevnog glasanja bit će objavljeni 7. svibnja, koji je proglašen praznikom.

You may also like

0 comments