Lex Agrokor ostaje dio europske pravna stečevine

Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku postat će i službeno dio europskog zakonodavstva u insolvencijskim postupcima, što će u predstojećim danima biti objavljeno u Službenom listu Europske unije, priopćeno je u srijedu iz Vlade RH.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je, na današnjoj sjednici Vlade, da je Hrvatska prije godinu dana, nakon konzultacija s Europskom komisijom, predložila da se u odgovarajuću Uredbu Europske unije uvrsti Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, navodi u priopćenju Vladina lužba za odnose s javnošću.

“Taj zakon ne samo da je dobio potvrdu o sukladnosti s Ustavom od strane Ustavnoga suda na niz inicijativa koje su ga dovodile u pitanje već je postao i dio pravne stečevine Europske unije, što će u predstojećim danima biti objavljeno u Službenom listu Europske unije”, kazao je.

Predsjednik Vlade naglasio je da je ova odluka jučer potvrđena i na Vijeću za opće poslove na kojem je sudjelovala potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić. Naime, nakon što je prošla cijela procedura, sve instance Vijeća, nakon što je to izglasao Europski parlament prije nekoliko tjedana jučer je i Vijeće EU-a potvrdilo tu odluku.

“Dobili smo još jednu legitimaciju o ovom Zakonu kao dijelu stečajnoga zakonodavstva koji postoji na razini Europske unije. To je važan politički uspjeh, ali i pravno priznanje kvaliteti i karakteru ovog Zakona”, rekao je predsjednik Vlade, stoji u priopćenju.

Na trosatnoj sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo posvećenoj Agrokoru u srijedu, ministar gospodarstva Darko Horvat, poručio je zastupnicima kako ne treba strahovati da hrvatsko zemljište ide u ruke strancima, a izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško rekao je da svi zaposlenici koncerna zadržavaju ista prava.

“Nema rasprodaje, nema pogodavanja, nego će se pod istim uvjetima koncesije zrcalno prebaciti na nova društva”, istaknuo je ministar Horvat odgovarajući na pitanja saborskih zastupnika.

Izrazio je žaljenje što se ne može naći adekvatna radna snaga za turističku sezonu, naglasivši kako je potrebno 500 trgovaca koje traže preko HUP-a i HZZ-a te najavio da će kontaktirati sve koji su kvalificirani za taj posao.

Na taj je problem upozorio i Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor, Fabris Peruško, te istaknuo da nema brige za radna prava zaposlenika iz koncerna Agrokor jer se svi ugovori o radu prenose na zrcalna društva sa svim stečenim pravima.

Sjednica bez zastupnika SDP-a

Na sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo nije bio prisutan nijedan zastupnik SDP-a, stranke koja inače kritizira Vladine solucije vezane za Agrokor. HDZ-ov Damir Felak kazao je da su “SDP-ovci vrlo glasni oko Agrokora, a kada je postignuta nagodba, nema ih, pa je jasno koji su bili njihovi motivi”. Predsjednika saborskog Odbora, Darinko Kosor (HSLS) zanimalo je što će biti s Adrisovim protivljenjem predloženoj nagodbi. “Adris je imao isti tretman kao svi vjerovnici. Svaka tražbina ima isti tretman i razlog za manji povrat je jako puno tražbina, a možda su neki drugi vjerovnici imali bolje osiguranje za svoj povrat. Adris je izabrao pravni put i krenuo u osporavanje obveznica. Nije jedini, to je napravila i Alca. Alca je svoj problem riješila s bankama i maknut će do kraja tjedna svoja osporavanja, a vjerujemo i da će s Adrisom doći do dogovora i da će skinuti to osporavanje”, ocijenio je Peruško.

Napomenuo je i da nije dobro da ima onih koji osporavaju obveznice jer se narušava pravna sigurnost za one koji imaju državne obveznice Mostov Tomislava Panenića zanimalo je kako je došlo do prevrata i dogovora s ruskim bankama, a, kako kaže, dojma je kako je dogovor postignut na visokoj političkoj razini. Smatra da su odlučujuću riječ imali su premijer i veleposlanici.

Takva tumačenja ministar Horvat je odbacio, rekavši kako je isključivo Trgovački sud nadležan za rad povjerenika. Peruško je dodao kako izvanredna uprava vodi proces te da su imali redovite kontakte s premijerom i ministrom gospodarstva koji se, kaže, nisu miješali u proces. Ivana Lovrinovića, koji je ponovno upozorio da je Agrokor najveći sigurnosni problem, zanimalo je zašto je produžen roll-up kredit. Peruško je pojasnio da je to učinjeno kako bi do rujna pokušali naći novog financijera i pokušali ispregovarati bolje uvjete kreditiranja.

Izvanredna uprava u čitavom procesu pokazala iznimnu socijalnu osjetljivost

Mostova Nikolu Grmoju zasmetala je činjenica da, unatoč zakonskoj obavezi, nije imenovano Stalno vjerovničko vijeće, ali i to što još uvijek nisu objavljeni troškovi savjetnika. “Dva smo puta bili spremni objaviti troškove savjetnika, no, budući da dvije grupe vjerovnika ‘vode rat’, procijenili smo da bi se to moglo krivo iskoristiti, pa čekamo izglasavanje nagodbe”, izvijestio je Peruško. “Vjerovnici nemaju ništa protiv toga da se čeka s objavom i s troškovima savjetnika”, kazao je. “Kada je riječ o Stalnom vjerovničkom vijeću, sami vjerovnici su u svibnju svojim sukobima onemogućili njegovo formiranje. Sudu još naš prijedlog Stalnog vijeća jer je Sud od nas tražio da drugačije struktuiramo grupe vjerovnika”, pojasnio je.
Peruško je ponovno objasnio da su Sberbank i vlasnici obveznica imali najbolje osigurane tražbine zbog čega imaju i veći povrat.

Njegova zamjenica Irena Weber naglasila je da je izvanredna uprava u čitavom procesu pokazala iznimnu socijalnu osjetljivost jer su svi mali dobavljači i mali OPG-i, pogotovo u Slavoniji u potpunosti podmireni. Sada smo, dodala je, fokusirani na proizvodnju i stvaranje dodane vrijednosti.

You may also like

0 comments