Leljak: Ovom je presudom osuđena UDBA

O presudi Perkoviću i Mustaču i njezinim posljedicama u Dnevniku Nove TV govorio je Roman Leljak, slovenski istraživač i publicist.

Vi ste, gospodine Leljak, kao vještak svjedočili i na ovom suđenju kao poznavatelj rada jugoslavenskih tajnih službi u vrijeme komunizma. Vaš komentar na ovu presudu? Mislim da se s njom jasno može reći da je UDBA bila zločinačka organizacija i da poslije ove presude nitko više neće pomisliti da nije tako. UDBA je bila organizacija koja je radila u legalitetu, bila je osnovana na temelju zakona i propisa kojeg je donio Ustav SFRJ i u prvoj točki pravila službi kaže se radi na temelju Ustava SFRJ, zakona i podzakonskih akta koje donosi Skupština SFRJ i na osnovi smjernica Centralnog komiteta saveza komunista Jugoslavije i Centralnog komiteta republičkih pojedinačno. Ali u svom radu, upotrebljavali su zločinačke metode, likvidacije, otmice i slično.

Konkretno u ovom slučaju, zašto je Đureković ubijen, čega je tu UDBA-u bilo strah? Svi znamo njegovu povezanost s INA-om, razotkrivanje istine, makinacije oko novca, njegovu povezanost s hrvatskom emigracijom u Njemačkoj i sve je to dovelo do toga da tada u hrvatskoj politici, u Centralnom komitetu Hrvatske i u hrvatskoj UDBA-i donijela odluka o njegovoj likvidaciji.

Jesu li Hrvatska i Slovenija voljne i sposobne suditi u slučajevima likvidacija iz vremena bivše Jugoslavije? Nažalost ne, u Hrvatskoj u ovom trenutku nikako. Najveći problem je državni arhiv i dostupnost arhiva. Arhiv u Hrvatskoj je veoma otvoren za dokumentaciju UDBA-e i njezine djelatnosti. Bez problema dobivamo tu dokumentaciju. Najveći je problem dokumentacija Saveza komunista Hrvatske. Po važećem zakonu, dozvolu za upotrebu te građe daje SDP. Dok se taj zakon ne promjeni i dok ta građa ne postane vlasništvo RH, mi istraživači arhivsku građu Saveza komunista Hrvatske nećemo moći gledati. A kao što znamo, UDBA je radila na osnovu smjernica Centralnog komiteta, prema tome nama istraživačima je veoma važno da sagledamo činjenično stanje kakvo je bilo tada.

U ovom slučaju svjedočio je i načelnik slovenske UDBA-e Silvo Gorenc – ali nije rekao ništa – zbog čega? Protiv njega se vodi istraga zbog otmice i likvidacije Stjepana Crnogorca hrvatskog studenta teologije u Salzburgu. Kad je Gorenc bio šef Saveza UDBE, od 1970. do 1984. na području Jugoslavije i zapadne Europe bilo je likvidirano 36 Hrvata. Čovjek koji nosi toliko zločinačkih grijeha na svojoj duši o tome nije govorio, a moram reći i da drugi koji su bili pozvani da svjedoče, načelnici UDBA-e Jugoslavenske Branko iz Slovenije, general Marjan Krajač koji je bio šef HOS-a nije htio govoriti, ni drugi. To je očekivano, dogovorili su se i o tome ne govore.

Očekujete li da će u Njemačkoj biti novih procesa? Osobno sam bio saslušan zbog slučaja likvidacije trojice novinara, Rukavine Ive, Tolja i Marinčića 1969. Tu je likvidaciju izvršila slovenska UDBA, a vodio ju je Silvio Gorenc, prenosi Dnevnik.hr.