Legarde: Skroman rast svjetskog gospodarstva

Svjetsko gospodarstvo bilježi mlaki oporavak, ocijenila je u utorak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), dodajući kako bi rast u razvijenim gospodarstvima svijeta trebao biti snažniji. Prošle je godine globalni gospodarski rast iznosio 3,1 posto a ove bi godine trebao biti tek nešto viši od tri posto i još malo viši u 2017. godini, kazala je Christine Lagarde na ženskom forumu u Dubaiju.

“Aktivnosti će rasti ali skromno jer bi oporavak kojem svjedočimo u Sjedinjenim Državama, Europi a pomalo i u Japanu mogao biti i snažniji”, kazala je Lagarde. “Ako se postojeći rast usporedi s potencijalnim koji bi gospodarstvo trebalo ostvariti, on je slabiji”, dodala je.

Što se tiče gospodarstava u nastajanju, njihov rast također usporava, uz izuzetak Indije, napominje Lagarde. Ostala gospodarstva u nastajanju usporavaju planski, kao što je slučaj s Kinom, ili su u prilično slaboj poziciji, poput Rusije, Brazila i Južnoafričke Republike, kazala je dalje čelnica MMF-a. “Te zemlje imaju problema. I Rusija i Brazil bit će u negativnom području ove godine”.

Čelnica MMF-a osvrnula se i na proizvođače roba, posebno izdvojivši izvoznike nafte koje, kako kaže, čekaju velike promjene. Cijene nafte, ali i metala i hrane na svjetskim su tržištima toliko značajno smanjene da su izazvale promjene poslovnih modela u tim zemljama, s čime se neke od njih uspješno nose. “Okolnosti su danas uistinu bitno promijenjene za te zemlje”, zaključila je Lagarde.

You may also like

0 comments