Le Pen relativizirala francusku odgovornost za Holokaust

Francuska predsjednička kandidatkinja krajnje desnice Marine Le Pen izazvala je u ponedjeljak prosvjede svojih političkih protivnika i izraelske vlade nakon što je zanijekala odgovornost Francuske za masovna uhićenja židova u Parizu tijekom Drugog svjetskog rata.

Dva tjedna prije prvog kruga francuskih predsjedničkih izbora, Le Pen je ponovno otvorila stare rane pokrenuvši raspravu o ulozi države u jednoj od najmračnijih epizoda francuske povijesti u vrijeme nacističke okupacije. “Smatram da Francuska nije odgovorna za Vel d’Hiv”, rekla je Le Pen u nedjelju misleći na biciklistički zimski stadion na kojemu su u srpnju 1942. okupljeni uhićeni židovi, njih oko 13.000, otkuda su deportirani u logor Auschwitz.

“Mislim da ako ima odgovornih ljudi, da su to oni koji su bili na vlasti u to vrijeme. To nije Francuska”, rekla je Le Pen u intervjuu za Le Figaro, RTL i LCI.

Nakon tih izjava oglasili su se njezini protukandidati na izborima. “Neki su ljudi zaboravili da je Marine Le Pen kći Jean-Marie Le Pena. Oni se nisu promijenili”, kazao je centristički predsjednički kandidat Emmanuel Macron za televiziju BFM.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako žali zbog toga što antisemitizam “danas ponovno diže glavu”. “To je u suprotnosti s povijesnom istinom koja je izražena u izjavama francuskih predsjednika koji su priznali odgovornost države za sudbinu francuskih židova stradalih u holokaustu”, izjavio je glasnogovornik ministarstva.

Analitičar Gilles Ivaldi sa Sveučilišta u Nici izjavio je da joj je ta izjava naštetila. “To je u potpunoj suprotnosti s naporima stranke i ide u korist svima onima koji kažu da je Nacionalna fronta i dalje stranka ekstremnih desničarskih militanata i kulture”.

Le Pen je u nedjelju kasno navečer objavila priopćenje u kojemu navodi da smatra da je francuska vlada bila u egzilu u Londonu za vrijeme okupacije i da njezino stajalište “ni na koji način ne oslobađa osobne odgovornosti Francuze koji su sudjelovali u užasavajućem okupljanja na Vel d’Hivu i u svim zločinima počinjenim tijekom tog razdoblja”.

You may also like