Home Hrvatska Laže li Slavko Linić?

Laže li Slavko Linić?

by admin

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u četvrtak je lažnima nazvao tvrdnje Slavka Linića da je protiv njega, članova njegove obitelji i prijatelja vođena istraga, ističući da je policija tek provjeravala sumnje koje su u konačnici odbačene kao neistinite. “Umjesto da pohvali policiju jer je s njega skinula sumnju, napada ju da mu dira obitelj i radi protuzakonito. Neistina”, poručio je Ostojić na konferenciji za novinare.

Pojasnio je da policija ima obvezu provjeriti određene navode ili operativne informacije upravo zato da bi otklonili sumnju, odnosno da ne bi došlo do eventualnog lažnog optuživanja. Dodao je i da se u Linićevu slučaju radilo tek o provjeri informacija od strane Ureda za sprečavanje pranja novca odnosno “prvom nivou” nakon kojega se, pokažu li se određene sumnje istinitima, “ide na izvide”. “U tom trenutku se obavještava državnog odvjetnika, koji jedini može donijeti rješenje o pokretanju istrage”, kazao je Ostojić, dodajući da bi Linić znao da je protiv njega pokrenuta istraga jer to nije moguće učiniti bez skidanja zastupničkoga imuniteta.

“Prema tome lažna je informacija koja je danas objavljena u Jutarnjem listu i o kojoj slušam u Saboru. Znači, istragu je moguće pokrenuti samo od strane državnog odvjetnika temeljem rješenja koje mora biti pravomoćno, prema tome nema nikakve istrage protiv Slavka Linića ni danas”, ustvrdio je Ostojić.

Dodao je da pritom nitko ne otvara puno ozbiljniju priču, odnosno kako je tajni dokument procurio u javnost. “Tražit ću da se taj sigurnosni incident, koji se nije dogodio prvi puta, jer koliko je meni poznato, možda prije dva tjedna već je jedan dokument iz Ureda za sprečavanje pranja novca iscurio u Nacionalu i upravo za Jozu Kalema, vezano za transakcije koje je imao odnosno one optužbe koje su bile od strane banaka i sumnje na transakcije koje bi bile protuzakonite”, rekao je ministar.

Odbacio je i Linićeve tvrdnje da je iza navodne istrage stoji premijer Zoran Milanović, ističući da on nikada nije susreo šafa policijskog Uskoka Marija Bertinu, “niti mu pada na pamet da se miješa u dio posla koji je policijski”. “To ne pada niti meni”, kazao je Ostojić, ocjenjujući da Linić “u predizborno vrijeme otvaraju stare teme. Kad kažem stare teme, onda bih podsjetio da je 20. lipnja 2014. Slavko Linić dao intervju Globusu pod naslovom ‘Praćenje moje žene zločin je koji pripisujem Milanoviću’. U tom tekstu piše o istim ovim stvarima za koje kaže da su ga sada pogodile i da mu netko dira obitelj, da se zloupotrebljava represivni sustav. Istu tvrdnju koja je bila prije godinu dana i danas mogu potvrditi, a to najbolje zna upravo Slavko Linić, jer bi znao da je u Saboru pokrenut postupak za skidanje imuniteta jer je to preduvjet da bi se pokrenula istraga. Poruka koja se šalje o tome da policija ne smije istraživati sumnje je potpuno kriva, bez obzira o kome se radilo”.

Ostojić je ustvrdio i da je policija dužna postupati po “operativnoj informaciji” te da “predmeti izvida” mogu biti svi pa i glavni ravnatelj policije. “Provjera podrazumjeva da je policija provjeravala sumnje i završila priču na način kao što i Slavko Linić kaže – zatvorila slučaj”, poručio je Ostojić.

Kazao je i da mu je žao što Linić izbjegava govoriti o zadnjoj rečenici iz dokumenta koji je procurio u medije – da policija nije utvrdila sumnje i spornu operativna informaciju stavila “ad acta”. “Istrage nije bilo onda, nema je ni danas, ali ne može se prihvatiti poruka da se ne smiju istraživati sumnje bez obzira o kome se radilo. U protivnom, kako bi glavni državni odvjetnik mogao donositi rješenje o provođenju istrage kad prije toga ne bi postojali upravo ovi podaci”.

Ostojić je podsjetio da je Linić zbog sumnji da ga prisluškuju i prošle godine tražio zaštitu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te da je napravljen nadzor u kojem je utvrđeno da toga nije bilo. No, pritom je, dodao je, otkriveno da se prisluškuje zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je “bio pod mjerama temeljem zakonite odluke suda”. “To su otkrili i time narušili tajnost ovakvih postupanja”, rekao je Ostojić .

Odbacio je i ranije Linićeve tvrdnje da je nakon prijave protiv bivše šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec tadašnji ministar financija kod njega tražio prijem te da mu se Ostojić navodno požalio na premijerove nezakonite radnje. “Ono što je istina – 22. travnja 2014. policija je podnijela prijavu protiv Čavlović Smiljanec. U tom trenutku naravno da Linić ne zna za prijavu. Kada je podnesena ja sam kao ministar unutarnjih poslova obavijestio premijera i ministra financija koji joj je nadležan. Koja je bila reakcija Slavka Linića – tada je odlučio napraviti internu istragu, ustvrdio da Nada Čavlović Smiljanec nije kriva i time je pokušao utjecati na pravosudne organe koji su pokrenuli istragu”, ustvrdio je Ostojić. “Ovo je pravna država i svaka informacija se treba provjeriti, ukoliko ona nije točna nikoga se ne može procesuirati”, zaključio je Ostojić.

Nezavisni saborski zastupnik i bivši ministar financija Slavko Linić potvrdio je u srijedu Hini da je dobio dokument koji pokazuje da je Policijski Nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PN USKOK) u ljeto prošle godine provodio istragu nad njim, članovima njegove obitelji i prijateljima, što tumači kao “dokaz organizirane akcije koju su protiv njega poveli premijer Milanović i ministar unutarnjih poslova Ostojić”.

Linić je objasnio kako je riječ o službenom dokumentu iz kolovoza 2014. godine koji dokazuje da je načelnik PN USKOK-a Mario Bertina predvodio istragu nad njim, njegovom suprugom Ksenijom i njezinom kćeri iz prvoga braka Majom Čule te Linićevim prijateljima Ivanom Franolićem i Veljkom Kneževićem. Dodao je i da je PN USKOK od Ureda za sprječavanje pranja novca zatražio da provjeri prijavu po kojoj je Maji Čule u SAD u torbi odnio milijun dolara.

Related Posts