Lavrov: Ujedinjene nacije opstruiraju obnovu Sirije

Rusija će pomoći Libanonu u povratku izbjeglica u susjednu Siriju, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova te zemlje Sergej Lavrov koji je optužio Ujedinjene Narode da sabotiraju proces sirijske obnove.
“Pokazalo se da je politički odjel tajništva Ujedinjenih naroda u listopadu prošle godine napisao i distribuirao tajne naputke unutar cijelog sustava UN-a. Njime se organizacijama unutar tog sustava zabranilo sudjelovanje u obnovi sirijskoga gospodarstva. Dopuštena je samo humanitarna pomoć, ništa više”, kazao je Lavrov nakon susreta sa svojim libanonskim kolegom Gebranom Bassilom.

Prema podacima agencije za izbjeglice UN-a (UNHCR) iz Sirije je pobjeglo gotovo 5,5 milijuna stanovnika.

U Libanonu ih je oko milijun, što odgovara otprilike četvrtini libanonske populacije. Bassil je na konferenciji rekao kako službeni Bejrut ne vidi razloga da izbjeglice ostanu na libanonskom teritoriju. Rusija, glavni saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, u sirijski se sukob uključila krajem 2015. i pomogla vladi da vrati kontrolu nad oko dvije trećine države, piše AFP. Moskva sada želi ubrzati povratak izbjeglih Sirijaca. “Prošlog je mjeseca gotovo 7 tisuća izbjeglica otišlo iz Libanona u Siriju. Nastavljamo naše djelovanje u tom smjeru”, poručio je Lavrov, a prenosi AFP.

Libanonski ministar rekao je kako se stanje u Siriji promijenilo i da “postoji sve više zona u kojima su se vratile stabilnost i sigurnost” koje omogućavaju povratak izbjeglica. Lavrov je na konferenciji pozvao oporbene skupine u pobunjeničkoj sirijskoj pokrajini Idlib da se ograde od fronte Al Nusra, bivše lokalne filijale al Kaide. Ta je pokrajina ranije ovog mjeseca pogođena nizom zračnih napada i granatiranja, a moguće je da je riječ o uvodu u ofenzivu sirijske vlade kojom će pokušati vratiti kontrolu nad tim područjem.

Islamska država u ponedjeljak je preuzela odgovornost za niz napada na policijske snage u ruskoj regiji Čečeniji u kojima je ozlijeđeno nekoliko policajaca. Dva napadača naoružana nožem pokušala su ući u policijsku postaju u čečenskom okrugu Šalinski. Napali su i ozlijedili dvoje policajaca, otkrili su ruski istražitelji, a ruska agencija TASS piše kako su oba napadača ubijena.  U odvojenom incidentu u selu Mesker- Jurt mladi se muškarac s ruksakom raznio u policijskoj postaji, no nije nikoga ozlijedio.

U čečenskoj prijestolnici Groznom policija je otvorila vatru na vozača koji je automobilom pokušao pregaziti dva policajca. I on je ubijen.  Moskva je sa separatistima u toj većinski muslimanskoj republici od raspada Sovjetskog saveza 1991. vodila dva rata, no napadi ove vrste ipak su rijetki.

Ta regija sjeverno od Kavkaza i dalje je nestabilna, s visokom razinom nezaposlenosti i korupcije koje mnoge mlade gura prema radikalnom islamu.  Čečenski čelnik Ramzan Kadirov koji je u vrijeme napada bio na putu u Saudijsku Arabiju rekao je kako im je cilj bio baciti sjenu na muslimanski blagdan Kurban-bajram.

You may also like

0 comments