Lavrov smatra da bi Hrvatska trebala oživjeti dijalog Rusije i EU

Iskoristiti hrvatsko predsjedanje
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na proljeće dolazi u Hrvatsku, piše u utorak Večernji list pozivajući se na ruske diplomatske izvore

Lavrov će u Zagrebu održati bilateralni sastanak s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom te potpisati niz sporazuma između dvije države, otvorit će novu zgradu ruskog veleposlanstva, ali i sudjelovati na konferenciji o suradnji EU i Rusije. Točan datum posjeta definitivno će se utrvrditi najkasnije na godišnjoj konferenciji o sigurnosti koja se održava u Muenchenu od 14. do 16. veljače.

Lavrov program u Hrvatskoj sastoji se od bilateralnog susreta s hrvatskim kolegom , te potpisivanja tri dokumenata. Jedan je o preseljenju veleposlanstava, nakon što je konačno riješena saga o zgradama diplomatskih predstavništava u Moskvi i Zagrebu, drugi je pak program suradnje u sferi kulture za period od 2020. do 2022., a posljednji plan konzultacija između hrvatskog i ruskog Ministarstva vanjskih poslova za sljedeću godinu.

O prijedlogu Council on Foreign Affairs o novoj strategiji koalicije SAD-a, Europe i Rusije protiv Kine za Energypress je govorila Jelena Jurišić sa Fakulteta hrvatskih studija

“Prijedlog za poboljšanjem američkih odnosa s Rusijom, kako bi je se odvojilo od njenog strateškog partnera Kine i time omogućio SAD-u trijumf nad njom, nije nov. Prije Council on Foreign Relations (CFR) takvu su strategiju, ali vrlo sramežljivo predlagali i neki američki političari, ali prvenstveno ruski dužnosnici, čak više Europskoj uniji nego SAD-u. Naime, u posljednje dvije-tri godine na strahove europskih političara od gospodarske dominacije Kine njihove ruske kolege odgovarale su prijedlogom da se okrenu Rusiji.

Jer ona je prirodni saveznik Europe, pogotovo u ovom slučaju kada predstavlja bufer zonu između nje i Kine, s kojom ima izvrsne odnose. Rijetki su zapadnjaci na to odgovarali kako Rusi ne bi trebali vjerovati svom istočnom savezniku, na što bi ovi uzvratili – vi ste nas na to partnerstvo natjerali sankcijama. U svakom slučaju, pragmatični strateški odnos između Rusije i Kine se nastavio pa čak i ojačao, a u ovom trenutku prijetnja mu nisu niti prva faza trgovinskog sporazuma između Washingtona i Kine, niti strategija predložena Robertom Blackwillom i ostalim suradnicima CFR-a” rekla je Jurišić.

U isto vrijeme, u Zagrebu će se, uz sudjelovanje Lavrova i hrvatskog mu kolege Grlića Radmana, držati konferencija o suradnji EU i Rusije, gdje bi se vrlo realno mogli razmijeniti pogledi o sadašnjoj situaciji, o sankcijama koje je EU nametnuo Rusiji, a onda Moskva reciprocitetom uzvratila, o potrebi suradnje u području sigurnosti, Bliskog istoka, migracija, te ekonomiji jer, bez obzira na razlike, oba bloka imaju potrebu za suradnjom.

Tema će biti i bolja suradnja EU i Euroazijske unije, posebice u odnosu na povezanost i na pristup kineskom tržištu. Konferenciju organizira Rusko vijeće za međunarodne odnose, neprofitna organizacija i politički te znanstveni think-tank koji su osnovali rusko ministarstvo vanjskih poslova, obrazovanja, ruska znanstvena akademija i udruga poduzetnika i industrijalaca te agencija Interfax.

Na stranici Vijeća kažu kako je ono ‘poveznica između države, akademske zajednice, biznisa i civilnog društva u naporu da se pronađu rješenja u vanjskoj politici za kompleksna globalna pitanja’. Na čelu joj je Igor Ivanov, ruski ministar vanjskih poslova od 1998. do 2004. te će i on doći u Zagreb piše u utorak Večernji list.

Mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa za Izrael i palestinske teritorije treba biti procijenjen na međunarodnoj razini prije implementacije, rekao je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Rusija, Sjedinjene Države, Europska unija i Ujedinjeni narodi trebaju evaluirati prijedloge plana, kazao je Lavrov, a prenosi ruska novinska agencija Interfax.

You may also like

0 comments