Lavrov: Rusija nije otrovala špijuna u Britaniji; EU uz Britaniju

Rusija nije kriva za trovanje bivšeg ruskog špijuna u Britaniji i spremna je surađivati u istrazi ako London ispoštuje svoje međunarodne obveze, rekao je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Britanska premijerka Theresa May izjavila je u ponedjeljak da je “vrlo vjerojatno” da je Rusija odgovorna za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala.

“To je glupost. Nismo upleteni u to”, rekao je Lavrov novinarima.

Rusi zatražili uzorak korištenog otrova, ali ih je London odbio “Rusija je nevina i spremna je surađivati” u istrazi “ako Velika Britanija ispoštuje svoje međunarodne obveze”, rekao je Lavrov na tiskovnoj konferenciji u Moskvi, prenosi agencija France Presse.

Po njegovim riječima, Konvencija o zabrani kemijskog oružja predviđa u slučaju korištenja zabranjenih supstanci da se osumnjičenoj zemlji omogući pristup uzorcima supstance kako bi mogla provesti vlastite odgovarajuće analize.

“Službenom notom smo zatražili pristup toj supstanci i svim elementima istrage pošto je jedna od žrtava ruska građanka Julija Sripal. Ti su zahtjevi odbačeni”, rekao je Lavrov.

May tvrdi da su britanski stručnjaci utvrdili da je tvar koja je upotrebljena u napadu na Skripala (66) i njegovu kćer Juliju (33) “nervni agens vojne kvalitete koji proizvodi Rusija”.

Njih se dvoje u britanskoj bolnici bore za život. Washington se slaže s Londonom da je Moskva “vjerojatno odgovorna” za napad i da se mora suočiti s “ozbiljnim posljedicama”, kazao je u ponedjeljak američki državni tajnik Rex Tillerson.

Ruski veleposlanik u Londonu u ponedjeljak je pozvan u Foreign Office kako bi objasnio nazočnost otrova na britanskom tlu, a Moskva je u utorak pozvala na razgovor britansku veleposlanicu u Rusiji Laurie Bristow nakon optužbi premijerke May. Rusi su od May dobili rok do kraja utorka za dostavu “vjerodostojnog odgovora”.

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis izjavio je u utorak da je Europska unija čvrsto stoji uz Veliku Britaniju nakon što je britanska vlada objavila da je Rusija “vrlo vjerojatno” odgovorna za trovanje bivšeg ruskog dvostrukokog agenta nervnim otrovom.

“Naravno da Velika Britanija može računati na solidarnost EU-a u tom pogledu. Vrlo smo zabrinuti zbog situacije kao i zbog onoga što je do sada otkrila Velika Britanija”, rekao je Dombrovskis.

Britanska premijerka Theresa May izjavila je u ponedjeljak kako je “vrlo vjerojatno” da Moskva stoji iz pokušaja ubojstva Sergeja Skripala (66) i njegove kćeri Julije (33), koji su pronađeni 4. ožujka u nesvijesti na klupi ispred trgovačkog centra u Salisburyju na jugu Engleske.

I prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans izrazio je u ponedjeljak navečer u Europskom parlamentu solidarnost s Velikom Britanijom.

Premijerka May je upozorila da će Britanija oštro odgovoriti ako je Rusija odgovorna za to. Rusija niječe upletenost u napad.

Skripal je bivši pukovnik ruske tajne službe GRU. Dobio je azil u Velikoj Britaniji nakon razmjene špijuna između Rusije i SAD-a 2010. U Rusiji je 2006. osuđen na 13 godina zatvora zbog špijuniranja za Britance, ali je kasnije pomilovan.

May je naglasila da je tvar koja je upotrebljena u napadu na Skripala i njegovu kćer “nervni agens vojne kvalitete koji proizvodi Rusija”. Kazala je britanskim zastupnicima da je Moskvi dala rok do utorka navečer da dostavi objašnjenja Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW).

Ona je ocijenila da postoje samo dva moguća scenarija u tom “slijepom i neopreznom napadu na Veliku Britaniju”: ili se radi o ciljanom napadu Rusije, ili su ruske vlasti izgubile kontrolu nad nervnim agensom.

U slučaju da Moskva ne da uvjerljiv odgovor, “smatrat ćemo da se radi o ruskoj ilegalnoj upotrebi sile protiv Velike Britanije”, dodala je premijerka.

Rusija je u ponedjeljak odbacila optužbe britanske premijerke o odgovornosti Moskve u trovanju bivšeg ruskog dvostrukog agenta i rekla da je to “cirkuska točka i provokacija”.

You may also like