Lavrov i Kerry se sastaju u Zuerichu oko Sirije i Ukrajine

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik John Kerry će se sastati 20. siječnja u Zuerichu na razgovoru o sirijskoj krizi i sukobu u Ukrajini, objavila je u četvrtak navečer ruska diplomacija.

“Na traženje predsjednika Rusije i Sjedinjenih Država koji su razgovarali u srijedu o međunarodnim problemima, šefovi diplomacija Lavrov i Kerry su nastavili razmatrati rješenja sirijske krize i sukoba u Ukrajini, navelo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju, nakon telefonskog razgovora Lavrova i Kerryja u četvrtak. Dvojica političara su dogovorila sastanak 20. siječnja u Zuerichu prije mogućih mirovnih pregovora o Siriji, predviđenih 25. siječnja u Ženevi.

U srijedu je izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura izjavio da želi pokrenuti te pregovore između predstavnika sirijske vlade i oporbe. Sirijska vlada se obvezala da će sudjelovati u tim pregovorima, ali još se čekaju odgovori glavnih oporbenih skupina. Tijekom telefonskog razgovora u srijedu američki predsjednik Barack Obama i ruski predsjednik Vladimir Putin su govorili o mjerama poticanja političke tranzicije u Siriji, prema Bijeloj kući.

Petnaest članova Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, uključujuči Rusiju, usvojili su sredinom prosinca rezolucije kojom se određuju smjenice za okončanje gotovo petogodišnjeg građanskog rata u toj zemlji. Osim pregovora između oporbe i režima i prekida vatre, tekst predviđa prijelaznu vladu za šest mjeseci i izbore u roku od 18 mjeseci. Tijekom telefonskog razgovora s Putinom, Obama je naglasio potrebu da Rusija poštuje svoje obveze preuzete u Minsku i da prekine podržavati separatiste koji destabiliziraju Ukrajinu, prema Bijeloj kući.

Ukrajina i proruski pobunjenici su dogovorili novo primirje u srijedu. Posljednje primirje koje je bilo na snazi, objavljeno početkom prosinca, omogućilo je bitno smanjenje nasilja na istoku Ukrajini, ali je sporadično nastavljeno i u njima je od početka godine poginulo najmanje pet osoba.

You may also like

0 comments