Lalovac se u Saboru žestoko obrušio na ECB

SDP-ov zastupnik i bivši ministar financija Boris Lalovac u četvrtak je u Saboru kritizirao mišljenje koje je Europska centralna banka (ECB) dala o Mostovu prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o HNB-u, naglasivši kako bi na to “pisanje” trebalo odgovoriti “vrlo žestoko”.

“Mislim da bi trebali vrlo žestoko odgovoriti na to mišljenje, jer to vrijeđa i hrvatski parlament”, poručio je Lalovac u saborskoj raspravi o spomenutim zakonskim izmjenama.

SDP-ov zastupnik drži da oni koji su pisali to mišljenje, a koje nije “pisano tamo, nego tu”, daju jasnu poruku svim zastupnicima “nemojte raspravljati o tome, vi o tome nemate pravo raspravljati”.

ECB smatra da bi nadležnost Sabora da glasuje i usvaja godišnje izvješće HNB-a o njegovom poslovanju i polugodišnju informaciju o financijskom stanju HNB-a, utjecala na institucionalnu neovisnost HNB-a, jer prelazi obvezu transparentnosti i odgovornosti središnje banke prema nacionalnom parlamentu. “Odluka Sabora hoće li usvojiti spomenute akte čini se da podrazumijeva da bi Sabor mogao dati izravne ili neizravne upute HNB-u i njegovim tijelima nadležnim za odlučivanje te njegovim članovima, na primjer, u pogledu izmjene godišnjeg izvješća HNB-a ili u pogledu osporavanja procjene HNB-a o stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike”, piše u Mišljenju ECB-a.

I Nikola Grmoja iz Mosta drži da bi Sabor na to trebao reagirati. “Ovaj visoki dom treba ustati protiv toga da neki činovnik iz ECB-a na nagovor guvernera Vujčića šalje ovakvo pismo”, ističe Grmoja i dodaje da saborski zastupnici ne smiju dopustiti da “neki činovnik” određuje što će Sabor raditi.

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) opetuje kako treba vratiti odgovornost središnje banke prema Saboru, koji imenuje i razrješava guvernera. “Ovo je najviši dom i ovdje se moraju polagati računu i za dobru i lošu politiku”, istaknuo je zastupnik i poručio kako ne želi da HNB bude “država u državi”.

O izvještajima o poslovanju HNB-a moramo glasovati u Saboru, ustrajava Lovrinović i navodi kako se glasuje i u ECB i u drugim središnjim bankama.

You may also like

0 comments