Home Ekonomija Lalovac: S ovoliko rashoda bit ćemo u velikim problemima

Lalovac: S ovoliko rashoda bit ćemo u velikim problemima

by Energypress.net

Bivši ministar financija Boris Lalovac komentirao je proračun u verziji koja je danas upućena s Vlade prema Saboru I prihodi i rashodi snažno su povećani za po dvije milijarde kuna, što je po njemu nerealno. “Ako se to usvoji u ovom obliku i ako se ne daj Bože nešto dogodi iduće godine, bit ćemo u veliki problemima”, kazao je.

“Teško je to objasniti da u roku od sedam dana toliko povećate rashode. Zabrinjavajuće je to tim više što znamo što se događalo u međuvremenu u Italiji i to nikog ne brine u Hrvatskoj! U EU se diže tsunami, a mi malom ‘pentom’ brodićem plovimo po tome i tvrdimo da će sve biti u redu – mi ćemo to sve preći s rastom od 3,2 posto BDP-a”, kazao je.

Italija nam je jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera, njihove prezadužene banke su vlasnice naših najvećih banaka, podsjeća on, ali ne samo to nego su one i važne europske strukturalne banke. Usprkos tome rashodi bujaju na takav način, dolaze nam najveći dugovi za refinanciranje, a ponašamo se kao da se ništa od spomenutog ne događa.

“To je dosta neozbiljno, zbog rashoda u prvom redu: njih morate isplatiiti, a prihodi hoće li se isplatiti ili neće to se ne zna”, kazao je Lalovac.

Upozorio je na to da su građani zaduženi 40 milijardi kuna, posvađani smo sa susjedima, čitava geopolitička slika se mijenja, povećavaju se plaće samo najbogatijima, što će se odraziti samo na njihovu štednju, ali i usprkos tome, prihodi se planiraju na rastu potrošnje i izvoza.

“Dao bog da se to sve ostvari, ali to po meni nije realno”, kazao je Lalovac. Naveo je da još nismo izašli iz procedure prekomjernog deficita, a nismo sanirali ni javna poduzeća – od Hrvatskih željeznica do Hrvatskih autocesta, dug zdravstva nije naveden u stavkama, a to su prava koja su već konzumirana. Osim toga, podsjeća, postoji i ugovorna obveza prema sindikatima, kao i oko 6 do 7 dodatnih rashoda, koji mogu pogoditi proračun.

“Ni jedno ministarstvo nema bez povećanja rashoda, a na visokoj smo razini javnog duga i ako se nešto dogodi u 2017., to neće imati tko sanirati”, kazao je Lalovac, navodeći da bi se proračunu trebalo prilaziti s više skromnosti i sjećanja na greške iz prošlosti. “Ovo je rulet, ne znam zašto su ga zaigrali, imali su stabilne financije”, kaže on.

Zanimljivo mu je i što nema novca za kurikularnu reformu.

Related Posts