Lalovac nije najavio nikakva uhićenja

Hrvatski ministar financija Boris Lalovac izjavio je u utorak u Bruxellesu da nije najavio nikakva uhićenja, nego da je riječ o tome da Samostalni odjel za porezne prijevare vodi istrage i ako se utvrdi nesrazmjer imovine onda se rezultati tih istraga prosljeđuju drugim institucijama.

 “Ministar financija nije najavio nikakva uhićenja. Taj ured za porezne prijevare nema nikakav represivan mehanizam. Mi smo govorili da oni provode istrage i ako postoje nesrazmjeri imovine s prihodima mogu to proslijediti drugim institucijama. Znači ne morate uopće ići represivnim modelom, možete dati određeno rješenje da postoje nesrazmjer imovine i da se mora platiti”, rekao je Lalovac novinarima u Bruxllesu, gdje je sudjelovao na sastanku ministra financija zemalja članica EU-a.

Lalovac je rekao da samostalni odjel za otkrivanje poreznih prijevara za sada ima 50-ak slučajeva, teških više od 100 milijuna kuna. “To su vrlo veliki iznosi s obzirom koliki nam je deficit”, rekao je Lalovac u utprak. Ministar financija Boris Lalovac pretrpio kritike je iz oporbe da prijeti uhićenjima nakon što je 9. srpnja gostujući u Dnevniku HRT-a rekao kako je Odjel za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija pri kraju s novim istragama praćenja tijekova novca nekih osoba iz bankarskog i gospodarskog miljea i da je dokumentacija predana DORH-u. Rekao je da je riječ o slučajevima u kojima postoji veliki nesrazmjer između onoga što određene osobe imaju i onoga koliki plaćaju porez. “Zna se da je zakon za sve isti i oni će poreze morati platiti”, rekao je tada Lalovac.

You may also like

0 comments