Lagarde: U trgovinskom ratu ne može biti pobjednika

Izvršna direktorica Christine Lagarde izjavila je u srijedu da u trgovinskom ratu nema pobjednika te da će makroekonomski utjecaj američkih carina na uvoz čelika i aluminija biti ozbiljan ako druge zemlje odgovore na to svojim carinama.
“Makroekonomski utjecaj će biti ozbiljan, ne samo ako SAD krene, već ponajprije ako druge zemlje poduzmu protumjere, posebno one koje će biti najviše pogođene poput Kanade, Europe i naročito Njemačke”, ustvrdila je Lagarde u razgovoru za francusku radio postaju RTL.

U utorak je američki predsjednik Donald Trump ponovio da mu je plan uvesti velike carine na uvoz čelika i aluminija, upozorivši pritom Europu da da će biti snažno pogođena s “velikim porezom” jer ne tretira SAD dobro po pitanju trgovine.

“U tzv. trgovinskom ratu, potaknutom recipročnim povećanjem uvoznih carina, nitko ne pobjeđuje, već su općenito gubitnici na obje strane”, kaže Lagarde, dodavši kako se nada da Trump neće ostvariti svoju prijetnju o uvođenju tih carina. “Preporučamo dogovor između različitih strana, i razgovor, razgovor”, navela je.

Ipak, Lagarde je ukazala da da bi Trump možda mogao imati razloga zašto je zaprijedio uvođenjem carina na određeni uvoz, kazavši da postoji nekoliko dobrih razloga za prosvjed protiv trenutne situacije.

“Postoje neke zemlje u svijetu koje nužno ne poštuju sporazume Svjetske trgovinske organizacije, i koje nameću transfer tehnologija. Riječ je o Kini, ali ona nije jedina zemlja koja se koristi takvom praksom”, ustvrdila je Lagarde.

Trump je u utorak, nakon razgovora sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom u Bijeloj kući, optužio Europsku uniju da “čini gotovo nemogućim” američko poslovanje s njom.

“Europska unija bila je osobito tvrda prema SAD-u. To čini gotovo nemogućim naše poslovanje s njima, a oni ipak i dalje šalju svoje automobile u SAD. Ako im uvedemo carine od 25 posto, vjerujte mi neće to još dugo raditi”, kazao je Trump.

A nakon što je Trump nedavno najavio carine na uvoz čelika i aluminija, početkom ovoga tjedna Europska komisija poručila je da će u srijedu razmatrati protumjere Trumpovoj odluci, da će odgovor Europe biti “brz, čvrst i razmjeran” i u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

You may also like

0 comments