Kvartalni rezultati popravili raspoloženje na burzama

Oporavak
Na Wall Streetu se i u četvrtak trgovalo oprezno, kao i dan prije, dok ulagači prate vijesti o koronavirusu i analiziraju kvartalne poslovne rezultate američkih kompanija.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, jučer ih je šest završilo u minusu, pri čemu je zdravstveni sektor bio najveći gubitnik, dok je najviše porastao industrijski. Ulagači su bili oprezni, kao i dan prije, dok su pratili vijesti o širenju koronavirusa u i izvan Kine. U Kini je od tog virusa dosad umrlo 18 ljudi, no ulagači se nadaju da će kineske vlasti, koje su uvele niz mjera, uspjeti spriječiti daljnje širenje tog virusa.

U fokusu ulagača bili su i kvartalni poslovni rezultati. Od 74 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 67 posto nadmašilo je očekivanja analitičara.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku 0,7 posto manje nego u istom razdoblju godinu dana prije. Ostvare li se te procjene, bio bi to drugi kvartal zaredom kako zarade kompanija padaju, no ulagači se nadaju da će rezultati ipak biti bolji nego što analitičari očekuju.

Na valutnim je tržištima dolar ojačao prema košarici valuta.  U četvrtak je Europska središnja banka (ECB) zadržala nepromijenjene rekordno niske ključne kamatne stope u eurozoni i najavila veliku analizu monetarne politike.

Cijene su nafte, pak, i dalje pod pritiskom jer se ulagači plaše da bi potražnja u svijetu za gorivom mogla oslabiti jer se očekuje da će širenje koronavirusa pogoditi zrakoplovne kompanije. Cijena barela na američkom tržištu pala je jutros 0,2 posto, na 55,45 dolara, pa je na putu tjednog gubitka od oko 5 posto. Na londonskom je tržištu, pak, barel jutros pojeftinio 0,16 posto, na 62 dolara, novu najnižu razinu od početka prosinca prošle godine.

You may also like

0 comments