Kvartalna izvješća poslovnih kompanija u fokusu svjetskih burzi

Niska očekivanja
Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nakon nesigurnog trgovanja, a u fokusu ulagača bila su kvartalna poslovna izvješća kompanija i pregovori o novim poticajnim gospodarskim mjerama u Washingtonu.

Tijekom cijelog dana ti su se indeksi izmjenjivali u negativnom i pozitivnom području, no dan su ipak završili u plusu. A oprezni su zbog nepopustljivog širenja koronavirusa, kojim je u svijetu dosad zaraženo više od 15 milijuna ljudi, a umrlo ih je više od 600 tisuća. U SAD-u je u utorak po prvi put zabilježeno više od 1.000 umrlih u jednom danu, pa je ukupan broj žrtava tog virusa dosegnuo 142 tisuće. Predsjednik Donald Trump upozorio je da bi situacija mogla biti i gora prije nego što se poboljša.

Zabrinjavajući broj zaraženih bilježi se i u Indiji, Latinskoj Americi… Ulagači se, pak, nadaju novim poticajnim mjerama u SAD-u, s obzirom da neke od sadašnjih mjera ističu krajem mjeseca, pa bi milijuni nezaposlenih Amerikanaca uskoro mogli ostati bez pomoći. U Kongresu se vodi rasprava između zastupnika demokrata i republikanaca o novom paketu pomoći vrijednom 1.000 i nešto više milijardi dolara.

U fokusu ulagača su i kvartalna poslovna izvješća kompanija. Od 75 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih oko 77 posto ostvarilo je u drugom tromjesečju veću zaradu nego što se očekivalo. No, očekivanja su niska. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju manje za 41 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Premda se očekuje oštar pad zarada i duboka recesija američkog gospodarstva, S&P 500 indeks kreće se oko 4 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače. To se zahvaljuje dosad neviđenim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama, koje bi trebale podržati izlazak gospodarstva iz recesije u dogledno vrijeme.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,0 posto, na 6.207 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,51 posto, na 13.104 boda, a pariški CAC 1,32 posto, na 5.037 bodova.  Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica blago pale jer su ulagači zabrinuti zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine, dok su vijesti o mogućim novim poticajnim mjerama u američkom gospodarstvu u drugom planu.

Posljedica je to rasta tenzija između SAD-a i Kine, nakon što je Washington naredio Kini da zatvori njezin konzulat u Houstonu zbog špijuniranja. Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu optužilo je, pak, SAD za ‘neutemeljene izmišljotine’ i pozvalo da se odmah poništi ta odluka. Peking je zaprijetio i protumjerama – mogućim zatvaranjem konzulata SAD-a u Wuhanu. Loše je na tržišta utjecao i jutros objavljeni podatak o padu južnokorejskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju za 3,3 posto u odnosu na prethodni kvartal. To je najveći kvartalni pad ‘azijskog tigra’ još od 1998. godine, a kako je to drugi kvartalni pad zaredom, južnokorejsko je gospodarstvo uronilo u recesiju. Ulagači su oprezni i zbog nepopustljivog širenja koronavirusa, kojim je u svijetu dosad zaraženo više od 15 milijuna ljudi, a umrlo ih je više od 600 tisuća.

Na valutnim je tržištima dolar oslabio treći dan zaredom. Snažan skok eura uslijedio je nakon što su čelnici EU-a u utorak prihvatili paket pomoći gospodarstvima u borbi protiv pandemije vrijedan 750 milijardi eura.

Cijene su nafte, pak, jutros blago porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,2 posto, na 44,38 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,17 posto, na 41,97 dolara.

You may also like

0 comments