Home Ekonomija Kvalitetni hrvatski proizvodi trebaju biti prepoznatljivi

Kvalitetni hrvatski proizvodi trebaju biti prepoznatljivi

by Marijan Opacak

Uvoz jaja u siječnju je pao za 22 posto na godišnjoj razini, a piletine za 16 posto, podaci su koje je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić iznio u utorak u Dubrovniku na “Doručku s hrvatskih farmi” s kojeg je poručio i kako bi hrvatski proizvodi trebali biti prepoznatljivi i u našim hotelima. 

“Svaki proizvod koji je ovdje danas ima oznaku da je prošao nebrojeno mnogo analiza, da je zdravstveno ispravan i da je definitivno bolje kvalitete nego neki drugi proizvodi”, kazao je Tolušić, pozivajući da se promoviraju hrvatski proizvodi jer se time pomaže i hrvatsko gospodarstvo.

Upitan može li se “Doručak s hrvatskih farmi”, na kojem su predstavljeni i sustavi dobrovoljnog označavanja stočarskih proizvoda, očekivati u ostalim hotelima na Jadranu, ministar je odgovorio kako je to ipak na samim hotelijerima, no kako on to volio vidjeti. “To bih volio i kao građanin, ali to je na hotelima. Gosti u hotelima na taj način mogu dobiti samo kvalitetan proizvod”, istaknuo je ministar poljoprivrede.

Na upit o nedavnom izrazitijem rastu cijena voća i povrća koje je ubrano i uskladišteno prije nekoliko mjeseci, Tolušić je odgovorio kako vjeruje da situacija nije ista kod svih trgovaca. “Reda na tržištu mora biti, glavni rezultat nesređene situacije u poljoprivredi je kaos na tržištu. Mi možemo prvenstveno kontrolirati zdravstvenu ispravnost hrane, a kroz taj način možemo povećati količinu hrvatskih proizvoda. Oscilacije u cijenama ne mogu niti komentirati. Suludo je da su neke cijene tolike, ali ne vjerujem da su kod svih trgovaca takve”, rekao je.

Ustvrdio je i kako je u siječnju ove godine došlo do pada uvoza, u odnosu na siječanj prošle godine uvoz jaja je smanjen za 22 posto, a pilećeg mesa za 16 posto.

Kvalitetan hrvatski proizvod je došao na police, no sve ne možemo zamijeniti jer je dio proizvodnje uništen, ali će se na ovakav način razvijati pogoni i tržište, naglašava Tolušić.

Upitan što je s mlijekom iz uvoza, istaknuo je kako je rađena kontrola svježeg mlijeka hrvatskog podrijetla te kako čak 96 posto uzoraka ima veću kvalitetu od onoga što propisi traže. “Pravilnik o patvorenom mlijeku je pri kraju i kad on stupi na snagu moći ćemo kontrolirati i trajno konzumno mlijeko, je li rađeno od mlijeka u prahu i kolika je količina vode u mlijeku”, rekao je Tolušić.

Odgovarajući na novinarske upite što se može napraviti kako bi se malim proizvođačima olakšao pristup kupcima, Tolušić je odgovorio kako su upravo oznake kvalitete dobar kanal za daljnje poticaje. “Te oznake imaju veliki sustavi, ali i veliki broj malih sustava koji su prepoznatljiviji na tržištu. Mi imamo i druge sustave kroz koje potičemo, uvjetno rečeno, male proizvođače”, rekao je.

V. d. ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać ističe kako hrvatske farme mogu konkurirati inozemnoj konkurenciji.

“Kontinuirano radimo na konkurentnosti domaćih stočarskih proizvođača. Imamo nekoliko mjera ruralnog razvoja kroz koje se može investirati u modernizaciju pogona. Mi potenciramo okrupnjavanje proizvodnje kako bi se svi proizvođači i količinama i kvalitetom nametnuli na tržištu. Želimo jasno poručiti svim potrošačima da kupe svježe, kvalitetne i kontrolirane proizvode domaćeg prehrambenog sektora”, rekao je Barać.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je ovakva akcija hvalevrijedna te kako bi okretanje hrvatskim proizvodima donijelo korist kako hrvatskom gospodarstvu tako i turistima, ali i hotelijerima.

Na “Doručku s hrvatskih farmi” posluženi su tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh s oznakama “Mlijeko hrvatskih farmi”, “Meso hrvatskih farmi”, “Med iz Lijepe naše”, “Jaja hrvatskih farmi” i “Kruh hrvatskih polja” te proizvodi specifični za Dubrovačko-neretvansku županiju.

(Agencije)

Related Posts