Kvaliteta, a ne cijena, prijedlog zakona o javnoj nabavi sljedeći mjesec pred vladom

Prijedlog novog zakona o javnoj nabavi sljedeći će mjesec biti upućen Vladi, a njime će se umjesto dosadašnjeg kriterija najniže cijene, početi primjenjivati kriterij ekonomski najpovoljnije ponude, istaknuto je u utorak na trećoj regionalnoj konferenciji “Javna nabava kao ključna strateška funkcija za učinkovito upravljanje”.

“Novi će zakon fleksibilizirati postupak javne nabave, smanjiti troškove poduzetnicima odnosno gospodarskim subjektima koji će sudjelovati u tim procesima, ali i povećati pravnu sigurnost u postupcima javne nabave. Isto tako, generalno će se olakšati poslovanje, što bi potom trebalo privući veći broj subjekata na tržište javne nabave. Doći će i do povećanja tržišnog nadmetanja a time i postizanja bolje vrijednosti za javni novac”, kazao je predstavnik Ministarstva gospodarstva Ivan Palčić na konferenciji koju su organizirali Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Po njemu, najvažnija novost novog zakona je primjena kriterija ekonomski najpovoljnije ponude. Taj je kriterij, dodaje, kod nas i dosad postojao, ali kako mu se sada poklanja mnogo više pažnje. “Sad je taj kriterij više fiksiran, želi se ukazati i na suštinu kriterija ekonomski najpovoljnije ponude, a ne da ona postane samo cilj”, kazao je Palčić.

Kao drugu važnu novost ističe europsku jedinstvenu dokumentaciju o nabavi. Radi se, objasnio je, o formalnoj izjavi gospodarskog subjekta, odnosno poduzetnika da udovoljava svim traženim uvjetima sposobnosti i da ne postoje razlozi isključenja, a što će bitno olakšati cijeli postupak.

Poduzetnici, naime, u samoj ponudi više neće morati dostavljati niz raznih potvrda, primjerice iz sudskog registra ili Porezne uprave i sl. već će se one moći dostaviti kasnije, ako sudionik prođe na natječaju.

Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić podsjetio je kako članice Komore inzistiraju na promjeni modela, odnosno “da se ne radi isključivo o cjenovnom modelu, iako je cijena uvijek jako važna, nego da se ide u smjeru većeg korištenja ekonomskog modela”. “Ekonomski model mnogo je zastupljeniji u državama Europske unije, dok je kod nas bio relativno malo zastupljen. HGK smatra da javna nabava mora biti instrument jačanja hrvatskog gospodarstva”, rekao je Kramarić.

Naglasio je i kako svako nacionalno gospodarstvo javnu nabavu koristi za jačanje konkurentnosti i kroz niže cijene, ali i kroz podizanje kvalitete usluga. Prema riječima direktorice EBRD-a za Hrvatsku i Sloveniju Vedrane Jelušić Kašić, jedan od ciljeva konferencije “Javna nabava kao ključna strateška funkcija za učinkovito upravljanje” je poticanje domaćih tvrtki da se što više uključuju u natječaje javne nabave.

EBRD među tvrtkama i poduzetnicima želi promovirati zdravo natjecanje, kazala je, dodajući kako vlade većine zemalja u kojima EBRD posluje rade na promjeni institucionalnih okvira vezanih uz procese javne nabave. “Konferencija ima i širi smisao da se prepozna strateška uloga javne nabave u korporativnom upravljanju, a isto tako ukazuje i na mogućnosti efikasnijeg upravljanja javnim novcem”, zaključila je Jelušić Kašić.

You may also like

0 comments