Kurz uoči summita u Beču: Balkan mora preuzeti odgovornost za pitanje izbjeglica

Pitanje povećanog broja migranata koji žele u Europu preko “zapadnobalkanske” rute bit će jedno od važnih pitanja današnje konferencije EU-a i zemalja zapadnog Balkana koja se održava u okviru Berlinskog procesa, a države u regiji, ali i EU imaju zajedničku odgovornost za taj izazov, potvrdili su među ostalim u svojoj zajedničkoj izjavi o konferenciji i njenim ciljevima njemački i austrisjki ministri vanjskih poslova, Frank-Walter Steinmeier i Sebastian Kurz.

Konferencija će, kako su naveli, posebnu pozornost posvetiti činjenici da je zapadnobalkanska ruta postala glavna u nastojanju sve većeg broja migranata da dođu u Europu, stoji u njihovoj najavi tema konferencije, zajedničkom izjavi koju je u četvrtak objavilo ljubljansko “Delo”. “Takav razvoj (događaja) donosi brojne izazove za kontrolu granica i sustave azila, kako u nekim državama zapadnog Balkana, tako i državama članicama”, navode Steinmeier i Kurz, te dodaju da države u regiji moraju prihvatiti odgovornost za prevladavanje tih izazova, pri čemu će imati pomoć EU-a.

Njemački i austrijski ministar ponovili su stajalište da je konačni cilj Berlinskog procesa koji je započela Njemačka omogućavanje punopravnog članstva svih država zapadnog Balkana u Europskoj uniji, pri čemu one moraju nastaviti potrebne reforme i stabilizirati međusobne odnose. Unatoč teškoćama koje na tom planu još postoje, a koje su se pokazale u ovogodišnjim događajima u Srebrenici ili kod problematike migranata, zemlje u regiji zabilježile su mnoge stvari koje se mogu ocijeniti uspješnima, a osobiti kad je riječ o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Kad je riječ o Makedoniji, šefovi diplomacija Njemačke i Austrije pozivaju sve makedonske stranke da omoguće brze reforme koje bi omogućile “slobodne i poštene izbore” u travnju iduće godine. Za stanje u BiH ocijenili su da je novi jači angažman EU-a pridonio većoj pažnji koja se posvećuje provedbi reformi koje će koristiti svim ljudima u toj državi. Svi ti slučajevi pokazuju da postoje primjeri “priče o uspjehu” u regiji i da Europska unija sa svojim nastojanjima daje pozitivan prilog rješavanju ozbiljnih izazova, naveli su Steinmeier i Kurz u svojoj poruci pred konferenciju u Beču.

You may also like