Kupovina vremena moguća samo prodajom udjela i INA-i

Reforme su proteklih godina vjerojatno postale najspominjanija riječ u hrvatskom javnom prostori. O promjenama se puno govorilo, neki su prijedlozi bili i na stolu, ali na njima je napravljeno malo ili, što je bilo još češće, išta. Stručnjaci su davno zaključili da je reformski kapacitet hrvatskog društva mali.

Premijer Tihomir Orešković najavio je kako namjerava restrukturirati javne financije kako bolne reforme, barem u prvoj fazi ne bi bile učinjene. Razgovarat će sa svim socijalnim partnerima o tome. Kako bi to postigao krenut će u pretvorbu nestrateškog vlasništva. Kolega Adriano Milovan u Jutarnjem listu piše kako su po svemu sudeći neovisni stručnjaci najavili privatizaciju poduzeća poput Končara, Podravke i ostatka HT-a.

Naime, prema DUUDI-u i Središnjem klirinškom depozitarnom sustavu, država je vlasnik 25 posto Končara. Na ZSE se njime trgovalo po 628 kuna za dionicu što znači da javni udio u tom poduzeću vrijedi oko 400 milijuna kuna. Čini se kako bismo uprihodili čak više jer se radi o kontrolnom udjelu. Dražava upravlja, također, sa znatnim udjelom u Podravke, koji iznosi blizu 20 posto. Njome se trgovalo jučer po 316 kuna za dionicu, što znači da bi proračun uprihodio blizu 440 milijuna kuna za taj udio.

Država u svom portfelju ima dosta tvrtki koje joj ne trebaju te bi ih trebalo riješiti, ne radi se samo o Podravki i Končaru. Primjerice, država upravlja javnim udjelom blizu 49 posto u naftnoj kompaniji INA-a. Kako se u toj kompaniji ne može donijeti niti jedna odluka bez pristanka MOL-a mudro bi bilo dopustiti jednoj strani steći natpolovični udio u kompaniji. U ovom slučaju, MOL je najavio otkup blizu 20 posto javnih dionica.

Naime, samo prodajom manjinskih udjela u nekim kompanijama, a bez prodaje dijela dionica u naftnoj kompaniji neće biti ništa od najavljenog prikupljanja pola milijarde eura u proračun kako bi se kupilo vrijeme za odgodu bolnih rezova, kaža za Jutarnji list Damir Novotny.

Na pitanje voditelja Novoga dana o ovome se izjasnio saborski zastupnik Radimir Čačić:

“ INA može i mora ići u prodaju. Godinu dana prije izbora ni riječi niste o INA-i čuli. Ništa se nije napravilo. Moramo inzistirati na pravu veta na strateškim kompanijama. 19 posto treba staviti na tržište – MOL-u, mirovinskim fondovima… To se može i s Podravkom, HEP-om, ali osim prijenosa. O tome se nema što razgovarat. Koncesije su više nego dobrodošle u proizvodnji i u maloj distribuciji. Ne treba nagliti, nismo mi Grčka”, rekao je Čačić.

You may also like