Home Ekonomija Kupcu Adrisa pao prihod

Kupcu Adrisa pao prihod

by admin

Prihodi British American Tobacca (BAT), drugog po veličini svjetskog proizvođača cigareta, pali su u prvom polugodištu za 5,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 6,4 milijarde britanskih funti, dok je dobit blago porasla. U poslovnom izvješću, objavljenom u srijedu, BAT napominje da bi, ako se isključe tečajni utjecaji, prihodi porasli za 2,4 posto na godišnjoj razini.

Dobit grupe iz poslovanja prema stalnom tečaju porasla je, pak, na godišnjoj razini za 1,3 posto, na 2,7 milijardi funti. No, ako se uzmu u obzir oscilacije tečajeva, dobit je pala 6 posto. Obujam, kojim se mjeri količina prodanog duhana, pao je za 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Sve velike duhanske tvrtke se bore s padom prodaje na mnogim tržištima, kažu analitičari, zbog sve veće regulacije, povećanja poreza, slabosti gospodarstva i rasta svijesti o štetnosti pušenja.

Iako je prodaja cigareta i dalje vrlo profitabilan posao, većina velikih kompanija sada prodaje i električne cigarete koje zagrijavaju tekućinu s nikotinom i pretvaraju ju u pare za udisanje.BAT je krajem svibnja postigao dogovor s Adris Grupom o kupnji Tvornice duhana Rovinj (TDR) za 505 milijuna eura. BAT je, osim TDR-a, postao i vlasnik tvrtki u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafike, Hrvatskih duhana te maloprodajnih lanaca iNovina i Oprese.

Related Posts