Kupca Imunološkog čekaju sakrivene činjenice

Zagreb – Osim što im nije osigurao važne informacije, CERP je ulagačima dao jedva dva tjedna za dubinsko snimanje. No, rok im možda i produlje.

Četiri investitora koji su otkupili natječajnu dokumentaciju i još pretprošlog tjedna počeli dubinsko snimanje u Imunološkom zavodu ostali su šokirani manjkavošću dokumentacije na temelju koje bi trebali predati obvezujuće ponude za kupnju dionica te tvrtke.

Osim što im nije osigurao važne informacije, Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) im je za due diligence dao jedva dva tjedna. To je, kažu investitori, izuzetno kratak rok s obzirom na prirodu i složenost poslovanja tvrtke koja je u velikim problemima, bez većine potrebnih licencija za proizvodnju cjepiva i krvnih pripravaka. CERP će im, kako je u petak najavljeno, po potrebi taj rok produljiti, što će se znati danas. No, investitori su, doznajemo neslužbeno, već demotivirani sporošću i neozbiljnošću cijelog procesa. U dubinsko snimanje Imunološkog zavoda, nakon provedenoga natječaja za obvezujuće ponude, ušla su četiri potencijalna investitora, Jadran galenski laboratorij, PharmaS i Nexus fond, Visia Croatica i Bilthoven Biologicals.

Od ulaganja u Imunološki pak odustali su Grad Zagreb i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), koji su se javili na pozivni tender u svibnju. “Dokumentacija koju smo dobili ima jako puno otvorenih pitanja koja smo postavili CERP-u, no ne primjećujemo žurbu u tome da nam daju odgovore. O njihovoj ažurnosti ovisit će hoćemo li predati ponudu, što će biti nemoguće ako ne dobijemo odgovore na svako naše konkretno pitanje. Prodavatelj se jako loše pripremio za ovaj proces, ili ga ne prodaja uoopće zanima”, kaže naš sugovornik iz redova investitora. Jedna od bizarnosti cijeloga procesa najava je izvanredne skupštine Imunološkog zavoda, na kojoj će se razmatrati odluka o kupnji zemljišta za nove pogone Imunološkog zavoda u općini Križ u Zagrebačkoj županiji. Skupština će se održati za mjesec dana, dakle nakon što investitori daju svoje ponude, a oni o tome nemaju pojma.

Štoviše, PharmaS je već svoj interes objasnio činjenicom da već ima osiguran prostor za pogon. “U dokumentaciji za dubinsko snimanje uopće se ne spominje kupnja zemljišta, iako bi to trebao financirati investitor. Zasad nam nitko nije objasnio o kakvom je zemljištu riječ i otkud ta ideja. Ako tu ne dobijemo vrlo iscrpne informacije, nema govora o predaji ponude”, ističe naš sugovornik. Inače, oko kupnje zemljišta u Križu stvorila se svojevrsna zavjera šutnje. Poslovni dnevnik uputio je službeni upit na tu temu na tri adrese. U Ministarstvu gospodarstva uputili su nas na DUUDI, a iz njega na Upravu Imunološkog zavoda, čiji je direktor danima nedostupan za odgovor.