Na tečajnoj listi koju je Hrvatska narodna banka (HNB) utvrdila u srijedu, u odnosu na tečajnicu od utorka, kuna je oslabila u odnosu na euro za 0,10 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi središnje banke, koja se primjenjuje od četvrtka, iznosi 7,569446 kuna. Kuna je oslabila i u odnosu na američku i britansku valutu, u odnosu na američki dolar za 0,23 posto, a britansku funtu za 0,45 posto. Tako srednji tečaj dolara iznosi 6,869449 kuna, a funte 10,729193 kune. Istodobno je kuna prema švicarskom franku ojačala 0,11 posto pa srednji tečaj franka iznosi 7,251816 kuna.

Tečaj eura prema dolaru u srijedu je bio više-manje stabilan u relativno mirnom trgovanju na međunarodnim deviznim tržištima, a fokus investitora bio je na monetarnim politikama u SAD-u i eurozoni, koji za nove smjernice čekaju što će reći čelnica američke središnje banke Janet Yellen. Eurom se u takvom ozračju trgovalo po 1,1012 dolara, što znači da je ostao nepromijenjen u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije. Drži se tako negdje u sredini raspona u kojem se kreće od kraja travnja.

Zajednička europska valuta čini se uglavnom neosjetljivom na izglede za izlazak Grčke iz eurozone, odnosno razvoj situacije u tome smjeru, pa su američki gospodarski pokazatelji i zabrinutosti oko financijske stabilnosti u Kini i rasta njezina gospodarstva bili jasniji pokretači za tržišta. Jučerašnji podaci iz SAD-a o prometu od trgovine na malo bili su slabiji nego što se očekivalo, dok su današnje vijesti iz Kine o rastu gospodarstva za sedam posto u drugom tromjesečju ugodno iznenadile tržišta. “Kina je potencijalno i dalje veći rizik za iduće razdoblje nego što je bila Grčka. Iako situaciju treba nastaviti budno pratiti, stopa rasta od 7 posto pružit će tržištima malo olakšanja u ovome trenutku”, kazao je Ian Stannard, čelnik odjela valutne analize u investicijskoj banci Morgan Stanley.

Kineska tržišta dionica, koja su bila u središtu zabrinutosti sudionika globalnih tržišta proteklih mjesec dana, uglavnom su zanemarila nove pokazatelje o rastu i nastavila bilježiti daljnji pad cijena. Američka valuta, čiji je višemjesečni uspon nakratko bio prekinut u ovogodišnjem ožujku, novu bi podršku mogla dobiti od predsjednice Feda Yellen koja se treba obratiti zastupnicima u američkom Kongresu. U petak je guvernerka bila izjavila kako očekuje da će se rast kamatnih stopa dogoditi u nekom trenutku do kraja godine, a ulagačima se sada pruža prilika da čuju njezina najnovija razmišljanja.

Dolar se u takvom ozračju zadržao na oko 123,43 jena, što je nedaleko njegove najviše razine u protekla dva tjedna od 123,74 jena koju je nakratko dosegnuo u prekonoćnom trgovanja. Snižene prognoze rasta koje je danas objavila japanska središnja banka, kao ni izjave guvernera koje su potom uslijedile, nisu imale većeg utjecaja na kretanje tečaja japanske valute. Među značajnijim valutnim kretanjima izdvaja se i dalje britanska funta, koja je jučer izrazitije ojačala nakon što su izjave dužnosnika britanske središnje banke sugerirale veće izglede za podizanje kamatnih stopa u Velikoj Britaniji. Uz nastavljen uspon, dosegnula je tako najviše razine od početka mjeseca prema dolaru, euru i jenu.

Related Posts