Kuljiš: Slijedi nam zanimljovo ljeto, ali teme morju biti gospodarske

Jučer je Tomislav Karamarko dao ostavku na mjesto predsjednika stranke. Još nije sigurno tko će ga zamijeniti na čelu stranke jer se u javnosti pojavljuje nekoliko imena. Turbulentni politički događaji samo su uvod u predizborno ljeto koje nam slijedi, s neizvjesnim izborima u rujnu. Političku situaciju u zemlji za Studio 4 komentirali su Anita Malenica, Denis Kuljiš i Tihana Tomičić.

“Tomislav Karamarko je dobro postupio podnošenjem ostavke, nije proceduralno odugovlačio svoju smjenu kao novoizabrani predsjednik stranke”, kazala je Anita Malenica. Za Andreja Plenkovića je rekla kako je “on dobra vijest za desne, a loša za lijeve”. “Milanović je dobio kandidata za megdana”, kazala je. “Budimo realni – društvo je podijeljeno, a za to su krivi i jedni i drugi. Narodu je dosta podjela, zato su se okrenuli Mostu. Jednog dana mogli bi se okrenuti i Živom zidu, a tada ćemo imati problem”, dodala je. Smatra kako je veliki dio Mosta “mentalno i ideološki blizak HDZ-u”. Sad HDZ ima šansu proširiti svoju izbornu bazu – a zato je potrebno završiti s “avetima prošlosti”. “Moramo doći u situaciju da je normalno slaviti Dan antifašističke borbe”, ali isto tako i lijevi moraju priznati da je u Bleiburgu i na križnim putevima stradalo puno nevinih ljudi.

Denis Kuljiš ne smatra da nužno mora odstupiti cijelo Predsjedništvo HDZ-a jer su Karamarko i Brkić zajedno vodili cijelu stranku. Iza niza potencijalnih kandidata za budućeg predsjednika HDZ-a vidi utjecaj Milijana Brkića. “Apsolutno je smiješna činjenica da se kao novi čelnik spominje nekakav Tolušić,” smatra Kuljiš. Također je kazao kako bi dobro bilo kad bi se i u SDP-u pojavio netko “umjereniji, uljuđeniji i formatiraniji”. Nije želio pričati i prošlosti – “teme moraju biti gospodarske”. Kuljiš je siguran da Most neće ulaziti u kombinaciju sa SDP-om dok je na čelu te stranke Zoran Milanović. “Petrov je pokazao veliku vještinu preživaljavanja na političkoj sceni. Shvatio je da se s Karamarkom može, ali s Milanovićem – ne”, kazao je.

Tihana Tomičić je kazala kako Karamarko nije odstupio svojevoljno nego je “na to bio natjeran jer je obmanjivao javnost”. Ako Karamarko bude imao svog kandidata na unutarstranačkim izborima, smatra Tomićić – “tada će se stvar u HDZ-u dodatno radikalizirati”. Mišljenja je da Andrej Plenković u svojoj koaliciji ne bi htio imati Hrast i Željku Markić, što se neće svidjeti stranačkoj bazi. Milijan Brkić trebao bi urediti da HDZ na izborima ima jednog kandidata i to umjerenog. Mostu bi trebali novi kandidati u Zagrebu, a to bi eventualno mogao biti Tihomir Orešković”, zaključila je za HRT.

You may also like