Kuljiš: SDP je izgubio i više ne postoji

Drugi krug lokalnih izbora donio je poprilična iznenađenja. Izborna utrka u četiri najveća grada bila je oštra, a u Zagrebu i Splitu bilo je neizvjesno gotovo do zadnjeg prebrojenog glasa.

Most, HDZ i HNS izgubili su svoje utvrde, a vratili su se i neki poznati “stari” igrači. Zbog poraza Anke Mrak-Taritaš trese se Vrdoljakova fotelja na mjestu šefa HNS-a. Jedino Stari Grad na Hvaru ni u drugom krugu lokalnih izbora nije dobio gradonačelnika, pa će morati u 3.krug. Rezultate lokalnih izbora komentiraju novinar Denis Kuljiš i politički analitičar Ivica Relković. “Najvažnije je totalni debakl SDP, oni su izgubili sve po meni, oni više ne postoje kao stranka, izgubili su od neprijatelja, prijatelja, sve su izgubili, nemaju ni jednu općinu, rekao je Kuljiš te dodao da su u Istri izgubili sve gradove i općine, izuzev župana i gradonačelnika, a ponajviše zbog toga što se protivnik nije dobro organizirao.

“HNS je drugi veliki gubitnik, njih više nema, njih je Ratko Čačić pomeo u Varaždinu kao župan i oni su izgubili od prijatelja, kad dođe do sukoba prijatelji su ti najgori neprijatelji”, komentirao je Kuljiš situaciju HNS-a. Generalno, pobjednici su svi koji prirodno rade koaliciju s HDZ-om, slažu se komentatori te se sada, nakon kataklizmičke promjene na hrvatskoj političkoj sceni nameće pitanje tko će biti opozicija u Hrvatskoj.

Također, Most se treba rekonsolidirati. Nakon simbolične utrke izgubljene u prvom krugu Most bi sada morao biti stranka, ne više pokret kako na lokalnoj tako i na državnoj razini te afirmativno dolaziti sa svojim rješenjima, komentira Relković situaciju u južnoj Dalmaciji. S druge strane HDZ je teritorijalno ispobjeđivao i uglavnom obranio gradove, uz simboličnan gubitak u Kninu i Gospiću. “SDP, HNS I HSS su dramatično izgubili ukupni kapacitet prvih i drugih mjesta i naravno nestao je HDSSB. Probudili smo se u drukčije kapilarno posloženoj Hrvatskoj koja ne odgovara zadnjim izborima”, rekao je Relković.

“Promjena se dogodila u bazi. Dođe li do parlamentarnih izbora, ne postoji organizacija koja se može suprotstaviti ovom što se sada pojavilo na ovim izborima. To nije samo HDZ, nego kao novi igrač tu je Bandić na nacionalnoj sceni koji je izišao iz okvira užeg Zagreba i ima bliske odnose sa Čačićem. Čačić neće mirovati”, komentirao je Kuljiš.

S druge strane HDZ ima problem i situacija će ih prinuditi da prouče što rezultati znače za njihov nacionalni politički potencijal. Pojavila se nova većina koja bi mogla vidjeti da im se pruža nevjerojatna prilika.

You may also like

0 comments