Kuba nije više na listi sponzora terorizma

Washington –  Američki predsjednik Barack Obama obećao je da će Kuba uskoro biti uklonjena sa liste zemalja sponzora terorizma, što je prepreka punoj obnovi odnosa.

“Čim dobijem preporuku (State Departmenta) moći ću djelovati”, rekao je Obama u intervjuu za Nacionalni javni radio (NPR) o normalizaciji odnosa s Kubom, piše agencija Reuters. Početkom ožujka Obama je izrazio nadu da će Sjedinjene Američke Države otvoriti ambasadu na Kubi do samita Amerika 10. i 11. travnja, ali kako se to još nije ostvarilo pojavile su se dvojbe hoće li se odnosi Havane i Washingtona normalizirati do summita.

Bijela kuća objavila je da će na samitu Amerika, koji u petak počinje u Panami, Obama razgovarati u četiri oka s kubanskim vođom Raulom Castrom, piše agencija AFP. Kuba je bila uvrštena na popis zemalja sponzora terorizma 1982. godine, kada je pomagala marksističke pobune, a danas, međutim, Kuba pomaže mirovnom procesu između kolumbijske Vlade i ljevičarske gerile FARC, prenose agencije. Summit dviju Amerika, na kojem će Obama i Castro učestvovati među 34 šefova država i Vlada, bit će važan događaj, jer će se održati nakon historijske najave približavanja Washingtona i Havane. To se dešava nakon pola stoljeća napetosti, koje su počele Hladnim ratom, a traju i danas. Obama i Castro nakratko su se susreli i rukovali se u Johannesburgu 2013. na ispraćaju bivšeg južnoafričkog predsjednika Nelsona Mandele. (Agencije)

You may also like