Home Europska unija Krstičević o sigurnosnim izazovima

Krstičević o sigurnosnim izazovima

by Petra Rajković

Dvodnevna međunarodna “Konferenciju o sigurnosnim izazovima za Europu” na kojoj će se sveobuhvatno raspravljati o zajedničkim sigurnosnim izazovima i stvaranju zajedničke vizije rješavanja prepoznatih prijetnji za Europu, otvorena je u srijedu u Zagrebu, a potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević  istaknuo je da su sigurnosni izazovi složeni i traže zajedničko djelovanje svih država u Europi.

Konferenciju, četvrtu po redu organiziralo je Središte za sigurnosnu suradnju – RACVIAC sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, zajedno s Uredom Zaklade Konrad Adenauer u Republici Hrvatskoj i uz potporu Ministarstva obrane RH (MORH), a na njoj sudjeluju brojni sigurnosni stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva.

Na dvodnevnom skupu razgovarat će se o novim sigurnosnim izazovima poput migrantske krize, tzv. hibridnog rata, terorizma i slično.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević nakon svečanog otvaranja rekao je kako je tema skupa sigurnost i suradnja te sigurnosni izazovi u Europi.

“Oni su složeni i traže zajedničko djelovanje svih država u Europi i niti jedna država ne može se sama nositi s tim sigurnosnim izazovima”, dodao je. Naglasio je kako hrvatska Vlada podržava RACVIAC, međunarodnu organizaciju sa središtem u Hrvatskoj koja promiče regionalnu suradnju i zajedničke vrijednosti.

Ministar Krstičević najbitnijim je istaknuo mir u Hrvatskoj susjednim državama, kao i sigurnost i stabilnost te razvoj demokracije. Naglasio je i važnost suradnje i zajedničkog rada na sigurnosnom pitanju a što je i tema ove međunarodne konferencije.

Također je izrazio zadovoljstvo povećanjem hrvatskih proračunskih sredstava za obranu u 2017. godini od devet posto, rekavši da će se ta sredstva uložiti u višu razinu uvjeta rada hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika

Uz predstavnike država članica RACVIAC-a, program međunarodne “Konferencije o sigurnosnim izazovima za Europu” predviđa sudjelovanje velikog dijela diplomatskog zbora akreditiranog u Republici Hrvatskoj te niza visokih dužnosnika iz područja sigurnosti.

(Agencije)

Related Posts